avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de vechime

buna seara,am lucrat peste 16 ani , in grupa a-1-a respective a-2-a,din 2006 lucrez in invatamint (personal auxiliar),si nu primesc spor de vechime ,care este problema ,sunt peste 7 ani de munca de cind nu primesc nimic ...va multumesc ,astept un raspuns daca este posibil.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:19, 13 Aprilie 2014
Trebuie sa va cititi : Contractul individual de munca, Contractul colectiv de munca (la nivel de unitate sau de ramura daca exista) si Regulamentul Intern. Daca exista prevazut spor de vechime, atunci ar trebui sa vi se acorde acel spor. De la contabilitate - personal, ce v-au spus?
giorgio74 a scris:

... din 2006 lucrez in invatamint (personal auxiliar),si nu primesc spor de vechime ,...


1. Legea nr.284/2010
Art. 11. -.......
(2) Clasele de salarizare şi coeficienţii prevăzuţi in anexe pentru funcţiile de execuţie corespund nivelului minim al fiecărei funcţii, la care se adaugă 5 gradaţii corespunzătoare tranşelor de vechime in muncă.
(3) Tranşele de vechime in muncă, in funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii potrivit alin. (2), respectiv clasele de salarizare, sunt următoarele:
- gradaţia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare faţă de nivelul minim al fiecărei funcţii;
- gradaţia 2 - de la 5 la 10 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 1;
- gradaţia 3 - de la 10 la 15 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 2;
- gradaţia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 3;
- gradaţia 5 - peste 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 4.
(4) Gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime in muncă se plăteşte cu incepere de la data de intai a lunii următoare celei in care s-a implinit vechimea in muncă, prevăzută la tranşa respectivă, prin acordarea claselor de salarizare prevăzute la alin. (3).
(5) Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime in muncă, angajatorul va lua in considerare integral şi perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.
...

2. Legea nr.63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ
Anexa 5 - Cap. II Metodologia de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic auxiliar
Art. 4. — Sporul de vechime in munca se calculeaza prin aplicarea procentelor corespunzatoare la salariul de baza calculat ca suma intre lit. A, B, C, D, E ale art. 3, astfel:
Transe de vechime in munca Cota din salariul de baza
intre 3 si 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 de ani 20%
peste 20 de ani 25%

Art. 8. — (1) Compensatiile tranzitorii si sporul de vechime fac parte din salariul de baza si nu constituie baza de calcul pentru stabilirea altor sporuri, indemnizatii sau altor compensatii.

Sporul de vechime e inclus in salariul de baza, asa cum s-a aratat mai sus. Salariul de baza nu poate fi mai mic decat salariul minim brut de 850 lei, astfel incat s-ar putea sa fiti in situatia in care salariul de incadrare+spor de vechime sa fie 850 lei(salariul de baza minim brut pe tara) si sa fie o situatie perfect legala......inechitabila, dar legala.
buna seara,referitor la raspunsul dv.cu privire la sporul de vechime ce mi se cuvine ,cei de la contabilitate se face ca ploua,nimeni nu stie nimic,cum liceul unde lucrez este in administratia primariei,domnul primar taie si spinzura.Daca iti ceri drepturile te ameninta ca sunt multi care au nevoie de un loc de munca.Va multumesc pentru timpul acordat.cu respect Giorgio.
Este dreptul dvs de a uza de toate modalitatile legale pentru a va face dreptate. Recunosc ca sistemul de salarizare in sectorul bugetar este un pic mai complex decat cel din sectorul privat. De fapt, totul pleaca de la interpretarea eronata a textelor de lege , texte care uneri sunt sau nu concludente.

HG 871/2013 prevede :
Art. 2
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 1.
...

Din acest text de lege reiese clar ca salarul de baza , potrivit incadrarii, nu poate fi sub salariul minim brut pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare, incadrare MarinAlina82 MarinAlina82 Cat la % ar trebuie sa fie sporul de vechime dupa 6 ani de munca, potrivit legislatiei in vigoare? Postul de referent poate exista si in categoria ... (vezi toată discuția)
Spor vechime ildiko23 ildiko23 Buna ziua! Sunt angajata in invatamant de la 1 sep. 2005, si am trecut la transa de vechime 6-10 ani (10% spor) din 1 sept 2011, avand pana atunci 5% spor ... (vezi toată discuția)
Se mai acorda spor de vechime functionarilor publici? LIA VRANCEANU LIA VRANCEANU Buna ziua , am si eu o intrebare , care suna astfel : se acorda spor de vechime functionarilor publici , conform normelor legale in vigoare in acest moment ? ... (vezi toată discuția)