1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 (aprobate prin HG 52/2011 si modificate de HG 57/2012 si HG 1291/2010):
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...
3. - Daca tatal copilului a recunoscut copilul si este trecut pe certificatul de nastere a acestuia atunci poate si el sa beneficieze de cel putin o luna de concediu crestere copil (CCC).
- Daca nu o face atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
4. - Tatal copilului poate intra oricand in CCC, nu neaparat in ultima luna.
- In aceste timp dvs. reluati activitatea sau intrati in concediu fara plata si dupa ce tatal termina perioada de CCC el reia activitatea iar dvs. intrati din nou in CCC pana ce copiluil implineste 2 ani sau solicitati stimulentul de insertie.
5. Daca doriti un raspuns autorizat va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro