avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dreptul la o parte din pensia celui decedat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dreptul la o parte din pensia celui decedat

Tatal meu a decedat in ianuarie fiind pensionar de stat cu o pensie de 800 lei.as vrea sa stiu daca mama mea(care in prezent are o pensie CAP de 370 lei) are dreptul sa primeasca pe langa pensia ei si un procent din pensia tatalui meu fiind casatoriti de 50 de ani?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 11 Mai 2009
Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedata era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
În cazul în care durata căsătoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Buna seara.Sotia supravietuitoare care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.In concluzie mama dvs poate opa pentru primirea pensiei de 800 lei
Mama dvs poate opta pentru una din pensii cea mai avantajoasa, de la sot (ca si pensie de urmas poate lua numai 50% din acea pensie deci va lua 400roni jumatate din cei 800 roni.
Cati ani de casatorie trebuie sa ai ca sa poti sa beneficiezi de pensia sotului decedat?
elena matei a scris:

Cati ani de casatorie trebuie sa ai ca sa poti sa beneficiezi de pensia sotului decedat?

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmasi ContSters23466 ContSters23466 Mama mea in varsta de 65 de ani in 20 octombrie 2010 s-a casatorit legal cu tata meu vitreg. In 23 martie 2011 el a decedat. Mama beneficiaza de pensie de ... (vezi toată discuția)
Drept de pensie de urmas. bagherag bagherag In ce conditii se acorda pensia de urmas sotului supravietuitor? Multumesc, Stoica Roxana Gabriela (vezi toată discuția)
Pensie urmas stana cristina stana cristina Mama mea beneficiaza de pensie de urmas, ea nu lucreaza si nu are nici varsta legala de pensionare? Mentionez ca am un frate in varsta de 4 ani. Va multumesc ... (vezi toată discuția)