avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Strangere de fonduri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Strangere de fonduri

Buna ziua,
Eu alaturi de doi colegi ne-am calificat la un concurs international de informatica in Statele Unite. Bineinteles ca nu avem de unde sa ne platim singuri cheltuielile de transport si cazare si ne-am decis sa strangem fonduri.
M-am informat inainte in Codul Fiscal si am citit despre diferitele forme in care se poate realiza acest lucru: mecenat si sponsorizare.

Din cate am inteles, mecenatul se poate realiza intre o persoana juridica si una fizica, nefiind deci nevoie de o asociatie care sa intermedieze.
Prima mea intrebare ar fi daca mecenatul se poate acorda din acel procent din impozitul pe profit pe care o firma il poate redirectiona?

In cazul in care ar fi sa strangem banii printr-o asociatie, ce control vom avea noi asupra banilor care vor fi dati asociatiei pentru noi? Putem face un contract cu asociatia prin care se obliga sa ne dea acei bani? Ce s-ar intampla cu banii in situatia in care nu am strange suficienti bani si nu am mai participa deloc, le raman lor banii sau trebuie sa ii dea inapoi?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:39, 3 Martie 2021
Da, mecenatul se poate acorda din impozitul pe profit.
Asociatia va poate da din acei bani pe care i-ati putea colecta din sponsorizari si alte forme. Ramane sa va intelegeti cu ei. Nimeni din afara nu poate impune ceva in acest caz. Banii care nu sunt cheltuiti din diferite motive, raman ong-ului respectiv.
Ce se intampla cu banii primit sponsorizare sau donatie de catre ONG daca in final ei nu se consuma pentru suportarea costurilor de participare a acelor persoane, depinde de clauzele contractuale dintre sponsori / donatori si ONG. Daca sponsorizarea e facuta in mod special si strict pentru acel scop, mentionat expres, se poate rezolutiona sau chiar considera rezolutionat de drept ( daca in contract s-a prevazut pact comisioriu expres) contractul de sponsorizare si trebuie dati banii inapoi.... de regula se pune clauza expresa ca se dau inapoi banii toti sau partial daca nu sunt consumati in termenul stabilit pentru scopul pentru care s-a acordat sponsorizarea, daca ea s-a acordat pentru ceva anume specific, si nu in general ONG-ului pentru ce vrea sa faca el cu banii ( in limitele legii si scopului lui statutar) sau pentru anumite categorii de actiuni sau de cheltuieli ale ONG-ului sau anumit program fara a specifica detalii stricte ex. beneficiar, perioada etc. Daca era un contract de donatie, problemele se pun asemanator, discutia fiind doar cum se intorc banii la donator daca nu s-au consumat cum se prevazuse expres in contract (daca se prevazuse expres), adica ce se intampla in caz de neexecutare totala sau partiala a sarcinii impuse in contractul de donatie ( ar trebui rezolutionat judiciar, nu prea merge pact comisoriu sau reziliere unilaterala la contracte de donatie). Daca ONG-ul primeste banii printr-un grant / "imprumut nerambursabil" sau ce alt termen se mai foloseste la finantari institutionalizate din fonduri private interne sau straine / internationale, discutia e mai complexa in functie de calificarea juridica a contractului de finantare, care in opinia mea nu este unul nici de sponsorizare si posibil nici de donatie cu sarcina... Dar probabil ca nu finantari institutionalizate vizati, ci sponsorizari si donatii clasice... Ca beneficiarii sa aiba un control, ar putea sa se introduca clauze exprese in contractul de sponsorizare / donatie ca acestia sa fie informati si sa se poata adresa finantatorului / donatorului in caz de neregula... sau chair construi o schema juridica atipica "in triunghi" dar chestii mai speciale depasesc cadrul acestei discutii...
buna ziua,
Daca asi vrea sa fac o strangere de fonduri personala prin donatie, ce proceduri trebuie sa parcurg ca totul sa fie legal.
cine va fi beneficiarul donatiilor si la ce urmeaza sa le foloseasca? Pt ca e mult prea generala intrebarea Dvs. ca sa se poata raspunde. Ca una e sa faci ceva punctual, one-time, alta e sa faci cu caracter repetitiv / sistematic, depinde si pentru cine stragi etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate imobiliara de la ong catre persoana fizica - posibil? D.B.Stanciu D.B.Stanciu Vrem sa achizitionam o proprietate in mediul rural (teren de cel putin 2000 mp plus casa batraneasca modesta) - cu scopul de a deschide in timp o Intreprindere ... (vezi toată discuția)