avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis sedere in Romania pentru un cetatean american
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis sedere in Romania pentru un cetatean american

As avea nevoie de un sfat pentru un batran de 79 ani, cetatean AMERICAN. Undeva langa Turda s-a stabilit un american fara nici un fel de venituri. Permisul sau de sedere in Romania expira in 15 martie 2014. Exista vreo solutie pentru a se elibera permisul pe viata? E greu deplasabil , batran si fara bani. Ce sansa am sa-l ajut sa obtina dreptul de a sta definitiv in Romania? Mentionez ca nu e vorbitor de limba romana.

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:37, 28 Februarie 2014
Greu de spus ce sanse ar fi. Teoretic niciuna, nu indeplineste conditiile pentru prelungire (nu exista permis pe viata insa la varsta dumnealui...).
Nu stiu daca ati putea sa-l ajutati mergand cu el la Inspectoratul General pentru Imigrari de care apartineti, in sensul ca v-ati obliga sa ii asigurati intretinerea de acum incolo, ma indoiesc de asta.

Va sugerez sa va adresati ambasadei SUA, ei sunt cei care sunt in masura sa acorde asistenta juridica cetatenilor americani in astfel de situatii. Nu cred ca nu se vor implica.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Ares-3, moderator
O eventuala casatorie cu romanca nu l-ar ajuta sa obtina cetatenia romana?
Nu, cetatenia in niciun caz insa obtine prelungirea permisului de sedere chiar daca in mod sigur casatoria va fi suspectata ca fiind de convenienta, adica incheiata doar in scopul acesta.
Ideal ar fi ca doamna dispusa la acest pas sa fie una care il cunoaste bine si pe care desigur si dumnealui o stie pentru ca li se vor pune intrebari incrucisate despre viata de cuplu. Ar mai trebui si sa locuiasca impreuna.

Cititi acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Ares-3, moderator
Renuntand la casatorie, ce sansa am sa-l ajut sa obtin cetatenia romana? Ce trebuie sa fac si unde trebuie mers?
No way, cum ar zice dumnealui, pentru ca nu stie limba romana. Ar mai fi niste conditii de indeplinit insa asta este de la sine inteleasa.

Din Legea cetateniei romane:
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Alte discuții în legătură

Obtinere cetatenie romana claudiad claudiad Buna ziua, Am o intrebare legata de procedura de obtinere a cetateniei la cerere. In cazul unei persoane din Republica Moldova care este casatorita cu un ... (vezi toată discuția)
Conditii eligibilitate pasaport ue si cetatenie romana pt cetatean palestinian PetrescuAnca PetrescuAnca buna ziua! care sunt conditiile si pasii necesari pe care trebuie sa le indeplineasca un cetatean palestinian de 23 ani pt pasaport UE si cetatenia romana ... (vezi toată discuția)
Cetatenie ro valentinabitca valentinabitca Buna ziua.Sunt casatorita in Romania din 18.06.2010.Am nascut aici, in Bacau anul acesta.Am permis de sedere pana in septembrie2012.Cum pot sa obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)