avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Am lucrat fara intrerupere 3 ani, apoi 6 luni somaj, 2 luni nu am lucrat, iar acum de 4 luni lucrez, pare ca firma ar da faliment, voi beneficia din nou de indemnizatie de somaj?
Cel mai recent răspuns: Liana_86 , utilizator 11:27, 28 Februarie 2014
1. Pentru a benficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. In situatia descrisa de dvs. nu puteti benficia de indemnizatie de somaj deoarece nu aveti cele 12 luni stagiu de cotizare la somaj necesare (aveti numai 4 luni).

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

Art. 37.1 m-a lamurit. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? simona_iunie simona_iunie Buna seara. Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de somaj, avand in vedere ca am fost in somaj in perioada aug.2010- febr.2011, am lucrat din febr.2011 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj d3nny18 d3nny18 am fost angajata 4ani dupa care am beneficiat de 1an de indemnizatie de somaj si in ultimile 2saptamini am fost angajata pe o perioada de 3luni.daca nu mi se ... (vezi toată discuția)
Trecerea in somaj a unui angajat cristi s. cristi s. in perioada oct.2010-oct.2011 (1 an) am beneficiat de somaj conform legii. Dupa aceasta perioada, m-am angajat la o firma privata pe pozitia de director ... (vezi toată discuția)