avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Talharia - individualizare, spor, NCP
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Talharia - individualizare, spor, NCP

buna ziua! Prietenul meu este condamnat de un an pt inselaciune si a primit 5 ani.Este recidivist! In luna februarie,dupa indroducerea noul cod penal, i-a venit un dosar cu talharie de acum 5 ani! Si este trimis in instanta! Talharia nu s-a produs niciodata...a fost o bataie in strada,dar cu toate acestea,anchetatorii au facut in asa fel incat in rechizitoriu este acuzat de talharie,desi probele contrazic acest lucru...Ne-am gandit sa mergem pe recunoasterea faptei,pentru a beneficia de art 320...Este posibil ca sa i se dea prin adunare sau sa primeasca un spor ceva?Ma intereseaza daka in cazul prezentat ar face mai mult de 5 ani?Si mai am o intrebare: La talharie se poate discuta de impacarea partilor?Multumesc
nu mai exista 320. Daca nu exista probe se face shimbare de incadrare juridica.
Este greu de spus in concret ce pedeapsa va primi.
E posibil sa fie pe la 5 ani sau mai jos.
Vorbiti cu avocatul deoarece el face calculele.
ATENTIE !!!
Reducerea pedepsei in caz de recunoastere nu mai este posibila dupa noua legislatie insa s-a redus cuantumul pedepselor si astfel e cam acelasi lucru "teoretic". Contopirea pedepselor s-a modificat fata de vechiul Cod Penal si de aceea va sugerez sa cititi cu mare atentie articolul urmator :
Art. 42 Pedeapsa în caz de recidivă
(1) Dacă înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.
(2) Când înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată sunt săvârşite mai multe infracţiuni concurente, dintre care cel puţin una se află în stare de recidivă, pedepsele stabilite se contopesc potrivit dispoziţiilor referitoare la concursul de infracţiuni, iar pedeapsa rezultată se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.
(3) Dacă prin însumarea pedepselor în condiţiile alin.(1) şi (2) s-ar depăşi cu mai mult de 10 ani maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile săvârşite pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 15 ani sau mai mare, în locul pedepselor cu închisoare se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă.
(4) Când pedeapsa anterioară sau pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită în stare de recidivă este detenţiunea pe viaţă, se va executa pedeapsa detenţiunii pe viaţă.
(5) Dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată, se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracţiune se majorează cu jumătate.
(6) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare pentru noua infracţiune şi mai înainte ca pedeapsa să fi fost executată sau considerată ca executată, se descoperă că cel condamnat se află în stare de recidivă, instanţa aplică dispoziţiile din alin. (1) – (5).
Exista art 375 in NCCP si tot la fel ar fi sub acest aspect deoarece este fratele mai mic al fostului art 320 ind 1 din VCPP.

In rest, exista ceva probleme cu starea de recidiva dar depinde si ce lege va fi aplicabila.
Va analiza avocatul lui toate aspectele legate de legea penala mai favorabila.
Presupun ca fapta a fost comisa mai inainte de 1 februarie 2014.
Nu se pot impaca partile in cazul talhariei, judecata in cazul recunoasterea vinovatiei s-a pastrat si in NCPP, acum legiuitorul a ales sa faca vorbire de aceasta procedura in cuprinsul a nu mai putin de 5 articole respectiv:art.374 alin.4, art.375, art.377, art.395 alin.2 si art.396 alin.10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penal nin-60-ct@yahoo.com nin-60-ct@yahoo.com Cîti ani de inchisoare se da la o pers. care e complice la furt , si fiind si recidivist ? ms... (vezi toată discuția)
Fapta recidivist Ionuttt93 Ionuttt93 Buna ziua, daca am fost liberat condiționat cu un rest de pedeapsa de 8 luni pana la pedeapsa finala si comit o noua fapta dupa acele 8 luni mi se da si ... (vezi toată discuția)
Recidiva Sergiu88 Sergiu88 Am recidivat la aproape un an de la terminarea probațiunii! Menționez că am fost oprit de organ abilitat, pt conducerea unui autovehicul fără permis de ... (vezi toată discuția)