avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce drepturi am in acest caz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce drepturi am in acest caz

Buna seara, din data de 03/06/2011 pana pe data de de 26/02/2014 am lucrat la o firma de salubrizare din Braila in functia de sofer.Din data de 24/12/2012 si pana pe data de 06/01/2014 am lucrat non stop, adica fara o sambata sau duminica liber, cu un program de lucru si condus intre 8 si 15 ore pe zi, frecvent incepand programul si de la orele 02 noaptea, program ce se poate dovedi clar prin foile de parcurs, diagramele tahograf inseriate si stampilate si registrul de poarta intrari esiri autovehicole. Pe data de 06 ianuarie 2014 am cedat psihic si am intrat in libere.Ceilati colegi au primit salariile pe luna Ianuarie 2014 si avansul pe februarie2014, iarasi mie domnul director nu a dorit sa-mi dea drepturile salariale ce mi se cuvin, pe motiv ca am furat motorina si din bonurile de colectare gunoi de la agentii economici, fapt ce nu este adevarat, neavand probe justificate hartuindu-ma psihic sa-mi dau demisia angajand alt sofer in locul meu.Pe 26/02/2014 mi-am dat demisia nemairezistand a ma face hot si amenintandu-ma ca ma da pe mana politiei, etc,, dandu-mi nr de inregistrare a demisiei mele urmand ca aceasta sa fie depusa la mapa pentru a fi semnata.Astazi 28/02/2014 am fost ca sa continui a face formalitatile de lichidare, dar de la personal mi s-a spus ca nu s-a aprobat inca cererea mea de demisie si restanta salariala nu doreste sa mi-o dea. Am urmatoarele intrebari la dvst; 1In cat timp trebuie sa-mi semneze cererea de demisie directorul?; 2 pot cere recalcularea orelor suplimentare neplatite din cursul saptamanii, a weekend-urilor, a zilelor legale nelucratoare si plata sporului orelor de noapte din data de 01/07/2011 si pana acum, acestea putand fii dovedite?; 3 Poate sa ma acuze sau sa-mi impute ceva la plata de ex motorina(mentionez ca consumul se calculeaza pe fiecare foaie predata la zi)daca incepand de pe data de 06/01/2014 si pana pe data de 26/02/2014 eu nu am fost anuntat sau luat la cunostinta in scris (fiind in libere) ca sunt lipsa sau am prejudiciat cu ceva firma? Va multumesc respectuos si astept raspuns din partea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: damian32 , utilizator 12:53, 4 Martie 2014
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

2. Art. 81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
....

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Prin urmare, c.i.m. va inceta la data expirarii termenului de preaviz, chiar daca se sustine ca nu este aprobata demisia.
va multumesc frumos pentru raspuns, acum itm-ul face verificari la firma si astept raspunsul lor pentru a putea merge mai departe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligarea demisiei fara preaviz cristianbirsanescu cristianbirsanescu ma obligat sa imi dau demisia ,dar am refuzat si atunci m-a obligat sa parasesc atelierul.Mi se parea normal sa fiu dat afara cu preaviz si cu motivele ... (vezi toată discuția)
Informare despre demisie olimpiuta olimpiuta buna ziua.am lucrat pana ieri la o societate comerciala.am avut 2 contracte de munca unu deluni pana vineri de 8 ore si unu pe sambata de 5 ore cu 2 functii ... (vezi toată discuția)
Demisie Nicolaev72 Nicolaev72 Bună ziua!Soția mea a lucrat la o croitorie,și a depus demisia (scrisă de mână) în urmă cu 2 săptămâni......Dar nu a vrut sa o semneze nimeni.de ... (vezi toată discuția)