Buna ziua. As dori sa stiu daca perioada de 2 ani 8 luni si 20 zile in care mama mea a fost in CCC pana la 7 ani si a incetat CIM in baza Legii nr. 1/1970 art.9, lit.k, alin.2 se ia in calcul la stabilirea pensiei.
Va multumesc!
1. Conform Legii 1/1970 aceasta perioada este vechime in munca iar conform Legii 3/1977 (legea pensiilor, valabila pana la 01.04.2001) orice vechime in munca este luata in calcul la pensie.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 16
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
...
Va multumesc frumos pentru raspuns, dar vreau sa va aduc la cunostinta ca la stabilirea pensiei mamei mele aceasta perioada nu a fost luata in calcul.Am facut recent o adresa catre Casa de Pensii Brasov in care am cerut recalcularea pensiei cu luarea in calcul a acestei perioade si mi-au respins-o, mi-au spus ca nu se ia in calcul acea perioada pentru ca in acea perioada a incetat activitatea (chiar daca a incetat activitatea in baza Legii nr. 1/1970) si nu a contribuit la pensii. Pensia ei a fost calculata cu legea 19/2000 nu cu legea 263/2010 ( a iesit la pensie in ianuarie 2010).
Vechimea ei (inclusiv acea perioada) a fost recunoscuta de unitatea la care a lucrat precum si de AJOFM Suceava, dar cei de la pensii spun ca vechimea nu e acelasi lucru cu stagiul de cotizare (in perioada concediului de crestere a copilului ea nu a cotizat la pensii). Si eu cred ca ar trebui luata in calcul deoarece pe timpul comunismului nu asa se punea problema (principiul cotizatiei), dar ei mi-au respins cererea.
Ma puteti ajuta cu vreun sfat, ce-as putea sa fac mai departe?
Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!