avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua. As dori sa stiu daca perioada de 2 ani 8 luni si 20 zile in care mama mea a fost in CCC pana la 7 ani si a incetat CIM in baza Legii nr. 1/1970 art.9, lit.k, alin.2 se ia in calcul la stabilirea pensiei.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kahlya , utilizator 17:05, 8 Martie 2014
1. Conform Legii 1/1970 aceasta perioada este vechime in munca iar conform Legii 3/1977 (legea pensiilor, valabila pana la 01.04.2001) orice vechime in munca este luata in calcul la pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 16
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
...
Va multumesc frumos pentru raspuns, dar vreau sa va aduc la cunostinta ca la stabilirea pensiei mamei mele aceasta perioada nu a fost luata in calcul.Am facut recent o adresa catre Casa de Pensii Brasov in care am cerut recalcularea pensiei cu luarea in calcul a acestei perioade si mi-au respins-o, mi-au spus ca nu se ia in calcul acea perioada pentru ca in acea perioada a incetat activitatea (chiar daca a incetat activitatea in baza Legii nr. 1/1970) si nu a contribuit la pensii. Pensia ei a fost calculata cu legea 19/2000 nu cu legea 263/2010 ( a iesit la pensie in ianuarie 2010).
Vechimea ei (inclusiv acea perioada) a fost recunoscuta de unitatea la care a lucrat precum si de AJOFM Suceava, dar cei de la pensii spun ca vechimea nu e acelasi lucru cu stagiul de cotizare (in perioada concediului de crestere a copilului ea nu a cotizat la pensii). Si eu cred ca ar trebui luata in calcul deoarece pe timpul comunismului nu asa se punea problema (principiul cotizatiei), dar ei mi-au respins cererea.
Ma puteti ajuta cu vreun sfat, ce-as putea sa fac mai departe?
Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2014
Kahlya, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul militar se calculeaza la vechimea in munca? jericho_girl jericho_girl Am fost incorporat pentru stagiul militar la 19.02.1978, am fost lasat la vatra pe 11.06.1979 si am reluat activitatea pe baza aceluiasi contract de munca la ... (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)