avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemarea in instanta a asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemarea in instanta a asociatiei

Bunica mea este pensionara, vaduva de veteran de razboi, cu venit cumulat de aproximativ 650 ron. Pe scurt, problema este ca a platit mult prea mult la asociatie, avea o datorie de 4800ron si ea a platit 6500ron, in plus i-a fost pusa poprire pe pensie timp de doi ani, alti 4400ron care nu au fost trimisi de catre executorul judecatoresc la asociatie, ori asociatia minte si in final asociatia pretinde ca inca mai are 3500ron datorie. Mentionez ca in 2011 bunica a facut contract independent cu furnizorul de caldura si apa calda. De doi ani de zile este trimisa de la politie la primarie si de la primarie la politie. Ca ultima solutie ar vrea sa dea in judecata asociatia si executorul judecatoresc care inca are o parte din banii obtinuti din poprire.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-are dreptul la avocat din oficiu?
-care sunt pasii pentru a chema in instanta asociatia de proprietari si/sau executorul judecatoresc?
-se pot recupera acesti bani?
Cel mai recent răspuns: Raluca_Alina , utilizator 21:25, 4 Martie 2014
Avocat din oficiu se acorda numai atunci cand legea spune ca este obligatorie asistarea de catre un avocat, iar partea nu si-a angajat unul. 99% din cazuri este vorba de inculpatii din dosare penale, deci nu si bunica dvs.
Exista insa posibilitatea de a formula o cerere de asistenta gratuita la baroul de avocati din judetul dvs.
Primii pasi sunt formularea unei cereri de chemare in judecata si inregistrarea ei la Judecatoria locala. Inainte de asta nu este obligatorie nici o formalitate, dar facultativ, dvs puteti face o convocare la un birou de mediator pt mediere sau o notificare prin posta cu confirmare de primire prin care sa cereti satisfacerea pretentiilor, pentru ca in caz contrar veti actiona in justitie si vor exista consecinte mai crave pt parati.
Daca banii au fost platiti fara sa existe datoria (peste valoarea datoriei) desigur ca sunt recuperabili.
1-In speta dv,bunica dv poate beneficia de aparator din oficiu numai in situatia in care solicita instantei si baroul de avocati admite cererea
2-Pentru chemarea in instanta a asociatiei de proprietari,trebuie atent analizata situatia,
trebuie avut certitudinea asupra obligatiilor reale de plata si a platilor realizate.
Daca a fost dispusa procedura popririi pe drepturile de pensie pe cale de consecinta a existat o actiune in instanta la cererea asociatiei care in final a beneficiat de hotarare favorabila...in respectiva cauza bunica dv putea ridica exceptii sau cereri prin care sa se clarifice temeinicia sumelor pretinse de catre asociatia de proprietari
Nu se justifica demersul in justitie impotriva asociatiei de proprietari sau a executorului judecatoresc daca nu se cunosc cu certitudine datele problemei,asta pentru a indeparta situatiile neplacute care pot aparea in cazul in care suspiciunile bunici dv nu sunt confirmate,
situatie in care partile adverse asociatia de proprietari si executorul judecatoresc pot solicita instantei obligarea bunicii dv la plata de cheltuieli de judecata sau si daune
Referitor la recuperare bani de la asociatia de proprietari-teoretic se poate dispune poprire pe conturi,practic nu exista garantia ca asociatia de proprietari are cont bancar

@avocatalexgalan Aceasta scrisoare mentionata de catre dumneavoastra trebuie facuta pe cale legala sau poate fi facuta de catre bunica mea?
Ideal am dori sa evitam aceste demersuri. Desi cunostintele mele sunt minime, cred ca de obicei demersurile in instanta sunt foarte lungi si costisitoare.
Daca exista cea mai mica sansa sa se rezolve totul pe cale "amiabila" as dori ca bunica mea sa incerce intai acea cale
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Raluca_Alina, utilizator
@ynocentta Bunica a fost chemata chemata in instanta in 2010 cand i-a fost pusa poprirea. Valoarea cumulata a acestei popriri este de 4400 ron. Executorul judecatoresc pretinde ca a trimis 2800 ron la asociatie. In primul rand, nici macar nu sunt toti banii, nu exista nici o logica pentru care aceasta doamna ar retine 1600 ron. In al doilea rand, nu exista nici un fel de documentatie, chitanta sau act prin care sa se dovedeasca ca acesti bani au fost intradevar trimisi la asociatie. Iar bunica are contract independent cu furnizorul de caldura din 2011, deci asociatia nu ar trebui sa retina acesti bani oricum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca instanta valideaza popririle unor proprietari si se obtine un titlu executoriu impotriva fiecaruia trebuie sa ne supunem imediat sau sa lasam sa fie pus in executare constantinlaura constantinlaura 17 proprietari sunt chemati in judecata pentru validare poprire o datorie a asociatiei de proprietari catre un fost furnizor de energie termica preluata de un ... (vezi toată discuția)
Validare poprire REMUS70 REMUS70 Am primit o citatie si la obiectul dosarului scrie :validare poprire ce presupune ? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)