avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal de la 1 februarie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal de la 1 februarie

Buna seara, am o intrebare legata de o hartie primita de la ultimul termen de judecata care mi-a fost data. In ea scrie:

"...s-a procedat la comunicarea unei copii certificate a rechizitoriului prin care a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de....I s-a comunicat inculpatului ca obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea, dupa trimiterea in judecata a competentei si a legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Totodata , i s-a adus la cunostinta inculpatului ca are dreptul sa isi angajeze un aparator si pana la data de 20.03.2014 poate formula cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire panala."

Ce vrea sa spuna aici ? Ca trebuie neaparat sa-mi angajez un avocat sa ma apere si care sa faca cerere pentru o judecare conform noului cod penal de la 1 ianuarie ? Eu inca nu am angajat avocat. Pot sa mai cer acum unul din oficiu ? Precizez ca este deja al treilea termen de judecata, dar primele au fost doar cu amanri, inca nu am dat declaratie in fata instantei. Va multumesc pentru ajutor !
Nu sunteti obligat sa va angajati avocat.nDaca credeti ca nu riscati sa ajungetila inchisoare nu treb
Vrea sa spuna, ca puteti formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Ok, multumesc. Dar cu tot respectul, nu sunt lamurit totusi ce vrea sa zica de fapt hartia aia de am primit-o la ultimul termen. cumva e ce-am gandit eu ? sa ma duc sa fac cerere sa aplice noul cod penal in cazul meu sau oricum asta o sa faca ei si fara sa fac eu cerere ? sau decat m-au informat ?
Stimate domn, camera preliminara este o institutie noua, care are ca obiect verificarea, după trimiterea în judecată, a competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală in scopul inlaturarii duratei excesive a procedurilor in faza de judecata.
Dacă nu formulati cereri şi excepţii ori nu a ridicat din oficiu excepţii, la expirarea termenului indicat, judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii.
Oricum banuiesc ca dvs nu v-ati aparat in nici un fel in cursul urmaririi penale si nici nu va intereseaza acest aspect sau daca probele administrate sau efectuarea actele de urmarire penala au fost legale, pe dvs va intereseaza sa fiti judecat mai repede si asta o sa se intample imediat dupa expirarea termenului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera preliminara ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.In legatura cu un procesul penal.Am fost azi la judecatorie iar dosarul se discuta la camera preliminara (confirmare redeschiderea urmaririi ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara marinica71 marinica71 Sunt parte vătămate intr un dosar de furt.Am primit citația acasă care spune \"măsuri si exceptii dispuse de judecător in camera preliminara\".Ce ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara si rechizitoriul in ncpp - notiuni, informatii relunelu relunelu Buna ziua.As dori sa stiu cum pot afla date din rechizitoriu,si deasemenea ce presupune \'\'camera preliminara\'\'.Va multumesc. (vezi toată discuția)