avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

As dori sa stiu dc sunt angajata iar in luna aprilie indeplinesc conditia de iesire la pensie intrucat implinesc varsta corespunzatoare, insa imi lipseste 1 luna pt a indeplini stagiul de cotizare.Imi pot depune dosarul din luna aprilie cand implinesc varsta?La momentul depunerii dosarului trebuie sa inchei si contarctul de munca sau contractul de munca poate inceta la momentul primirii deciziei(ma gandesc ca poate primesc un raspuns negativ de la casa de pensii si atunci nu are rost sa inchei si contractul de munca) cum ma sfatutiti sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:59, 5 Martie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Angajatorul este obligat sa va inceteze contractul individual de munca l(CIM) a data cand indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta.
- Apoi, daca si dvs. si angajatorul sunteti de acord, puteti incheia un alt CIM cu aceeasi data.


Slavinia: a scris:
...puteti depune dosarul, solicitand pensie cu data cand indepliniti cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu complet de cotizare...


1. Conditiile cumulative pentru solicitarea pensiei pentru limita de varsta sunt:
- varsta standard de pensionare;
- stagiul minim de cotizare.

2. Stagiul complet de cotizare este obligatoriu la reducerea varstei standard de pensionare si la solicitarea pensie anticipate si anticipate partiale.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea pentru limita de varsta Nic.Cic Nic.Cic În luna mai 2012, îndeplinesc condițiile de pensionare (conform vârstei și stagiului minim de cotizare) Întrebare: Este obligatorie pensionarea ... (vezi toată discuția)
Pensia de drept ContSters228970 ContSters228970 daca am implinit varsta pentru pensia de drept, conform art.56 si 57 din codul muncii,sunt obligat sa ma pensionez? c.m. este nul dupa implinirea varstei? (vezi toată discuția)
Pensionare gordius gordius Persoana contractuala la o institutie publica indeplineste varsta de pensionare, dar nu are indeplinita si stagiul minim de cotizare pentru ... (vezi toată discuția)