avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit firma nou infiintata - fara inceput activitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

firma nou infiintata - fara inceput activitate

Buna Seara,
Am infiintat o firma (SRL asociat unic) de curand si la sfatul juristului de la ONRC
nu am depus la dosarul de infiintare o declaratie pe proprie raspundere ca am inceput activitatea.
Eu doresc sa mai am ragaz 2 luni pana cand incep sa alerg cu actele la stat
(adica declaratii contabile lunare trimestriale). Deci 2 luni fara activitate.
In declaratia respectiva scrie doar ca eu cunosc si respect legislatia sanitara mediului protectiei muncii
si sanitar veterinare.
Va rog sa imi confirmati ca ne depunand aceasta declaratie firma se considera a fi "inghetata" la "nastere"
si nu trebuie inca sa ma duc la circa financiara sa o inregistrez sau in acest rastimp sa platesc impozit forfetar?

Cu Multumiri
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 20:59, 27 Aprilie 2009
Va rog cineva?
chiar daca nu ai inceput activitatea esti obligata sa depui declaratia 100 trimestrial si cea de tva daca te-ai inregistrat platitor de tva, cu impozitul forfetar asteptam si ceva norme, nu asa ar fi normal?,pentru cazuri particulare
transmiterea dosarului in vederea cuprinderii societatii in vectorul fiscal o va face ORC, avand in vedere acest aspect trebuie sa va prezentati la AFP si sa depuneti o cerere privind regimul derogatoriu (la AFP intrebati si cum sunteti luati in evidenta vectorului fiscal)

OMF nr. 864/2005 conform caruia:

Art. 1. - Se aprobă Procedura privind regimul de declarare derogatoriu, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţia generală de gestiune a impozitelor şi contribuţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia generală a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Procedură
privind regimul de declarare derogatoriu

A. Acordarea regimului de declarare derogatoriu
1. În caz de inactivitate temporară, pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi, precum şi în cazul obligaţiilor de declarare a unor venituri care, potrivit legii, sunt scutite la plata impozitului pe venit depunerea declaraţiilor fiscale poate fi făcută conform unui regim de declarare derogatoriu.
2. Regimul de declarare derogatoriu se solicită de plătitorii de impozite şi taxe la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al acestora, prin depunerea unei cereri.
3. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
a) să nu figureze, la data aprobării cererii, cu obligaţii fiscale restante către bugetul general consolidat;
să nu desfăşoare nici un fel de activitate;
c) să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare şi/sau venituri excepţionale;
d) să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului;
e) să nu fie în curs de soluţionare o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;
f) să nu fie în curs de derulare un control fiscal.
4. Organul fiscal va soluţiona cererea în termen de 30 de zile de la data depunerii şi va comunica în scris plătitorului atât perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cât şi condiţiile în care acesta a fost aprobat.
Organul fiscal care soluţionează cererea va condiţiona aprobarea acesteia de îndeplinirea obligaţiilor rezultate din evidenţa fiscală a plătitorului.
Cererea poate fi respinsă în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la pct. 3 sau când organul fiscal consideră, motivat, că acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la apariţia unor cazuri de evaziune fiscală.
5. Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu organul fiscal poate face oricând cercetări privind respectarea condiţiilor prevăzute la pct. 3.
În situaţia în care în perioada aprobată pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu organul fiscal constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la pct. 3, contribuabilul va fi supus controlului inopinat, potrivit prevederilor art. 94 alin. (1) lit. din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
6. Obligaţiile de declarare aferente activităţii desfăşurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se menţin.
B. Încetarea regimului de declarare derogatoriu
1. Regimul de declarare derogatoriu aprobat îşi încetează valabilitatea:
- la data aprobată pentru încetarea acestuia;
- începând cu luna în care nu mai este îndeplinită oricare dintre condiţiile prevăzute la lit. A pct. 3.
2. În cazul încetării regimului de declarare derogatoriu, plătitorul este obligat să reintre, din oficiu, în regimul normal de declarare.
Reintrarea în regimul de declarare derogatoriu este posibilă numai după ce se depune o nouă cerere de solicitare, cu respectarea procedurii şi a condiţiilor prevăzute în prezentul ordin.
C. Depunerea declaraţiilor fiscale
1. Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu următoarele declaraţii:
1.1. formularul 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat", cod 14.13.01.01/a, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 281/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
1.2. formularul 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată", cod 14.13.01.02, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 256/2004;
1.3. formularul 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 35/2005;
1.4. formularul 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 35/2005;
1.5. formularul 130 "Decont privind impozitul la ţiţeiul şi la gazele naturale din producţia internă", cod 14.13.01.05, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 35/2005.
2. Termene de depunere:
2.1. Pe perioada aplicării regimului de declarare derogatoriu contribuabilii nu au obligaţia depunerii declaraţiilor prevăzute la pct. 1.1-1.5, cu excepţia situaţiei prevăzute la pct. 2.2.
2.2. Pentru fracţiunile de ani fiscali cuprinse în perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuablii au obligaţia depunerii declaraţiilor prevăzute la pct. 1.3-1.5 la termenele prevăzute de lege.
D. Proceduri de administrare
1. După aprobarea cererii informaţia privind aplicarea regimului de declarare derogatoriu se înscrie în vectorul fiscal al contribuabilului.
Informaţia privind încetarea regimului de declarare derogatoriu, ca urmare a neîndeplinirii oricăreia dintre condiţiile prevăzute la lit. A pct. 3, se înscrie în vectorul fiscal al contribuabilului.
2. Contribuabilii aflaţi în regim de declarare derogatoriu nu sunt administraţi conform procedurilor curente de gestiune, nefiind notificaţi pentru nedepunerea în termen a declaraţiilor fiscale, cu excepţia celor prevăzuţi la lit. C pct. 2.2.
Notificarea contribuabililor care nu depun declaraţiile fiscale pe perioada aplicării regimului de declarare derogatoriu se va face avându-se în vedere termenele de depunere prevăzute de lege pentru declaraţiile menţionate la lit. C pct. 1.3-1.5.
3. Pe perioada regimului de declarare derogatoriu toate celelalte proceduri de administrare fiscală referitoare la plata obligaţiilor bugetare şi inspecţia fiscală sunt aplicabile contribuabililor.
4. Contribuabilii aflaţi în regim de declarare derogatoriu nu vor fi incluşi în evidenţa specială a contribuabililor prevăzuţi la art. 75 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
5. Contribuabilii incluşi în evidenţa specială pot solicita regim de declarare derogatoriu, caz în care li se aplică procedurile prevăzute de prezentul ordin.


Facand acesti pasi... ulterior...chiar daca finantele vor impune aplicarea ordonantei cu privire la aplicarea impozitului forfetar, avand in vedere ca nu ati avut activitate cred ca vor fi sanse mari sa castigati o contesatie ulterioara...
Daca nu schimba ceva parlamentul atunci cand aceasta ordonanta se va aproba, ori daca prin normele de aplicare nu se vor preciza exceptiile de la plata in ceea ce priveste societatile fara activitate, atunci aceasta ordonanta va crea un abuz...

Spor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant pentru firma suspendata Ileana567 Ileana567 Buna seara, Poate cineva sa-mi spuna daca se depune bilant pentru o firma suspendata? Multumesc. (vezi toată discuția)
Lamurire la impozit forfetar ContSters63174 ContSters63174 Daca firma mea nu a avut activitate de la infiintare si pana in prezent, ce ar trebui facut sa nu platesc impozit? Daca merg sa suspend activitatea la ORC si ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar vornicu lumi vornicu lumi va rog ajutati-ma sa ma informez despre impozitul forfetar.Am o firma de constructii pe care,din lipsa de activitate doresc sa o suspend.Am cautat OUGcare ... (vezi toată discuția)