avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la gri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la gri

cum poate fi stopata si dovedita munca la gri?
x a incheiat un contract de munca pe 8 ore/zi.Dupa 4 luni, odata cu criza, patronul face un act aditional si micsoreaza timpul de lucru si salariul. x nu semneaza actul aditional dar are cunostinta de el.
La un moment dat isi da demisia. Acum doreste sa aiba toata perioada lucrata pe 8ore/zi .
Cum trebuie sa procedeze ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 7 Martie 2014
Buna seara,
Din pacate munca la gri nu va fi stopata niciodata in Romania, depinde de fiecare dintre noi sa existe cat mai putine cazuri.
In ceea ce priveste situatia descrisa de dvs. avand in vedere ca acel act additional nu a fost semnat de angajat, nu are nicio valoare, chiar daca a avut cunostinta de existenta lui.
Actul additional capata valoare si devenea aplicabil prin semnarea de catre salariat.
Angajatorul, in lipsa acordului scris al salariatului aplica prevederile din contractul individual de munca.
Poate o sesizare la Inspectia Muncii ii reaminteste respectivului angajator ca are si obligatii in fata salariatilor, nu doar depturi.
Daca se ajunge in instanta, salariatul respectiv are mari sanse sa castige daca din documente reiese clar faptul ca angajatorul a aplicat prevederile unui act additional neincuviintat de salariat.
multumesc.Este o problema daca de la demisie a trecut o perioada de 2 ani? Adica exista un termen de prescriptive in acest caz avand in vedere faptul ca drepturile salariale au fost incasate conform contractului initial , problema este ca x vrea sa se pensioneze pe caz de boala si perioada de 3 luni in care apare cu contract de 4 ore ii dauneaza la calcului pensiei.
Cum poate sesiza ITM avand in vedere ca actul aditional a fost intocmit in 2012 si tot in 2012 a incetat contractual de munca in urma demisiei.Locul de munca in care a prestat activitatea nu mai exista.
Ce fel de actiune ar trebui promovata in instant ca sa aiba castig de cauza?
Daca salariul a fost primit conform contractului individual de munca pentru un program de 8 ore/zi, iar din avederinta de vechime rezulta ca persoana a incasat acest salariu dar a lucrat doar 4 ore/zi, aceasta este dovada. Nu avea cum sa lucreze pe acelasi salariu doar o fractiune de norma.
Actul additional devine cu adevarat important si dovada in instanta daca s-a aplicat fara a exista acordul scris (semnatura) salariatului.
Se poate vedea pe adeverinta emisa de angajator numarul de ore lucrate de salariat precum si salariul primit, pe baza acesteia, daca sunt nereguli, se poate sesiza Inspectia Muncii, chiar daca postul nu mai exista in compania respectiva.
Exista un termen de prescriptie de 3 ani pentru plata sumelor cuvenite si neincasate de catre salariati.
Adeverinta de vechime nu face dovada platii salariului .

Aici nu este vorba despre munca la gri. Munca la gri inseamna un salariu pe c.i.m. si alt salariu in realitate.
Daca actul aditional nu a fost semnat, trebuia sa-l atace in instanta in termen de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de modificarlle respective.

Nu scrie nicaieri ca pentru un c.i.m. cu timp partial nu se poate acorda un salariu pentru norma intreaga. Legea prevede sa se acorde minim , dar nu prevede si maximum.
In conditiile nesemnarii actului additional de catre salariat, acesta nu are nici un efect legal, faptul ca doar are cunostinta de o intentie angajatorului nu inseamna ca s-a produs vreo modificare a elementelor contractului individual de munca. In concluzie, cum poate ataca in instanta o simpla intentie a angajatorului.
Din adeverinta de vechime rezulta, dar fara a se limita la acestea, norma de munca si salariul primit. Contractul de munca reprezinta acordul de vointa al partilor pentru fiecare din lementele sale. Pentru a se putea modifica oricare dintre acestea este necesar iar acordul de vointa al partilor, cu exceptiile prevazut de lege.

Alte discuții în legătură

Act aditional elenaelli elenaelli buna ziua!ce trebuie sa cuprinda un act aditional anexat la contractul de munca prin care se modifica orele de munca de la 8 ore la 4 ore(1/2 norma),si ... (vezi toată discuția)
Termen de transmitere: reducerea programului de lucru dobregheorghe dobregheorghe Care este timpul prevazut pentru transmiterea la revisal a modificatilor referitoare la reducerea programului de lucru de la 8 la 2 ore si ce se mai cerere ... (vezi toată discuția)
Contract de munca si demisie adinaiuliana adinaiuliana Buna ziua, Lucrez ca operator date. La interviu am discutat conditiile si salariul pe care le-am acceptat. Pentru ca lucram la o alta firma au asteptat sa ... (vezi toată discuția)