avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ghid cumparare casa, Prima casa :)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ghid cumparare casa, Prima casa :)

Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima casa" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti pretendenti la locuinta vanduta?
Adica un fel de "check list", in sensul sa nu iau vreo tzeapa, sa fiu atent la asta, la aia, ce documente sunt necesare si ce trebuie verificat cu atentie, ce trebuie facut la notar, cand se da avansul si in ce conditii, etc.!
Multumesc anticipat ptr indrumari.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:19, 10 Martie 2014
Odata ce v-ati hotarat pe un apartament anume, solicitati vanzatorului sa va prezinte un extras de informare recent de la OCPI. Emiterea acestui extras se face de catre Directia Regionala OCPI in 2 zile lucratoare, costa vreo 20 de lei. In acel extras de informare veti gasi toate datele necesare - proprietar, suprafata, sarcini (daca exista - ipoteca, gaj etc.), numar cadastral. El va sta si la baza semnarii contractului de vanzare-cumparare la notariat. Succes
Punctele sensibile sunt aceleasi ca la orice tranzactie, cu precizarea ca intai de toate mergeti la banci pentru a stabili unde va este mai convenabil sa faceti creditul. De la banca primiti o listuta cu acte necesare lor pt. aprobarea creditului. Apoi, evident, trebuie sa alergati in cautarea apartamentului care sa va multumeasca.
si acum urmeaza lista de bife:
- proprietarul(ii) sa fie in viata, lucizi si dispusi sa inteleaga ce inseamna plata pretului prin programul P.C. (adica, ei vor incasa pretul a 2-a zi dupa semnarea contractului de vanzare cumparare, dar trebuie sa le explicati- eventual sa-i luati la banca pt. amanunte- ca banii sunt varsati in contul dvs. dar ca acesta este blocat de banca pana la momentul in care se dovedeste inscrierea ipotecii in cartea funciara, dupa care banca face transferul din contul cumparatorului in contul vanzatorului)
- cautati notariatul la care sa finalizati actele, asigurati-va ca va sunt comunicate din start toate costurile ( onorariu declaratii, copii legalizate acte de stare civila, promisiune, taxe de carte funciara, contr.vanz.-cump.; atentie, la act beneficiati de reducere 30% la onorariu, precum si de scaderea onorariului de la promisiune din cel de la vanzare)
- vanzatorul sa fie in posesia actele de proprietate in original precum si a cartii funciare, iar datele imobilului sa corespunda (ex. : exista, din pacate, de multe ori neconcordante intre numele strazilor de ex. din act fata de cele din CF, caz in care banca solicita un certificat emis de serviciul urbanism care sa confirme adresa corecta) ;
- vanzatorul sa fie cu platile utilitatilor la zi; se solicita obligatoriu adeverinte de la -electrica, apa/canal, gaze, asociatia de proprietari.
- cu ajutorul notarului cereti si obtineti un extras de informare -pe care oricum il solicita si banca- astfel va asigurati ca imobilul nu este supus nici unei executari silite, nu sunt ipoteci, procese etc.
- vanzatorul trebuie sa obtina certificatul fiscal (atentie, acesta este valabil numai luna in curs, adica, in situatia in care il obtine pe data de 29 mai are valabilitate 1/2 zile, iar daca nu se efectueaza tranzactia va fi obligat sa solicite unul nou)
- pentru promisiunea de vanz.-cump. se prezinta la notar vanzatorii si cumparatorii cu actele de proprietate, cartea funciara, fiscalul si extrasul de informare. Se achita avansul in cuantum de minim 5% din pretul vanzarii - pret pe care banca il cunoaste si agreaza, astfel incat sa va incadrati la creditare. In promisiune, cu siguranta exista paragraful, dar cautati sa-l cititi sa va asigurati ca este stipulata situatia în care din cauze independente de voinţa promitenților-cumpărători instituţia bancară refuză acordarea creditului în cadrul Programului „Prima Casă” necesar pentru achiziţia apartamentului actul se va desfiinţa, părţile urmând a fi repuse în situaţia anterioară, iar promitenții-vânzători vor fiind exonerați de obligaţia de a vinde și restituind promitenților-cumpărători întreaga sumă încasată de la acestia cu titlu de avans de preț.
- se asteapta apoi raspunsul fondului de garantare- variaza de la cateva zile la 2-3 saptamani- iar cand vine "unda verde" se procedeaza la ultima parte a tranzactiei, obtinerea extrasului de carte funciara pentru autentificare, semnarea contractului de garantare la banca si autentificarea contractului de vanzare-cumaparare la notar. Notariatul are obligatia de a duce la indeplinire formalitatile de carte funciara, banca primeste a 2-a zi (maxim a 3-a) dovada intabularii si apoi se varsa banii vanzatorului.

Am scris cat s-a putut de concentrat si cu siguranta mai sunt aspecte de discutat, dar sper sa va fie de folos.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
VoL, utilizator
Pe langa cele mentionate mai sus de VoL va mai recomand pentru siguranta dvs ca la notar sa faceti doua acte:
-opiniea notariala - un fel de garantie ca actele verificate sunt legale (din cate am inteles unele banci cer acest act altele nu)
-inscrierea in CF - aceasta inscriere ii interzice proprietarului sa vanda la altcineva apartamentul fara acordul tau

Acum 2 ani nu erau obligatorii si va mai costa 300-400ron dar este pt siguranta dvs.
VoL a scris:

cautati sa-l cititi sa va asigurati ca este stipulata situatia în care din cauze independente de voinţa promitenților-cumpărători instituţia bancară refuză acordarea creditului în cadrul Programului „Prima Casă” necesar pentru achiziţia apartamentului actul se va desfiinţa, părţile urmând a fi repuse în situaţia anterioară, iar promitenții-vânzători vor fiind exonerați de obligaţia de a vinde și restituind promitenților-cumpărători întreaga sumă încasată de la acestia cu titlu de avans de preț.


Va multumesc tuturor ptr sfaturi.

Din cate am mai cautat pe net si am mai aflat din diverse surse la achitarea avansului trebuie sa existe o clauza prin care se obliga sa restituie avansul intreg intr-un termen bine precizat in cazul in care nu se perfecteaza tranzactia.

Acest termen cat poate fi? O zi, 3 zile, o saptamana? Din moment ce nu s-a finalizat tranzactia atunci trebuie sa il restituie in max. 1 zi cred eu, sau poate fi introdusa o clauza prin care vanzatorul sa poata beneficia de acel avans doar in momentul finalizarii tranzactiei.

Ceva in genul contului ESCROW, ii depui banii acolo iar dupa finalizare ii poate ridica, nu stiu daca este posibil asa ceva in astfel de tranzactii prin PC.
Clauzele de avans scrise in precontract pot fi modificate in functie de cum va intelegeti cu vanzatorul. Ideea e ca precontractul trebuie semnat de vanzator, daca accepta conditia dvs pt un cont ESCROW e foarte bine.

Alte discuții în legătură

Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)