Mai bine cautati un alt apartament.
Riscurile sunt prea mari.
Da.
Pentru inceperea discutiilor, asteptati momentul in care Vanzatorul va prezinta in orginal acordul prealabil al Bancii pt. eventuala vanzare.
Chemati Notarul la Banca.
Plata o faceti printr-un cont "escrow" (bani contra documente).
Un apartament trebuie sa aiba obligatoriu cadastru, intabulare si certificat energetic.
Solicitati vanzatorului o copie dupa dosarul de cadastru si un Extras de Carte Funciara.
Verificati la Administratia Financiara daca proprietarul este sau nu cu plata impozitelor pentru casa la zi (Certificat fiscal eliberat de circa financiara in raza careia se afla locuinta) si solicita-i documente care sa arate ca nu are datorii la furnizorii de utilitati sau la intretinere daca este cazul.
In ce moment trebuie sa cer proprietarului copii dupa dosarul cadastral si extrasul de carte funciara?
Ca sa fiu sigura ca am inteles bine: certificatul fiscal, documentele care atesta ca nu are datorii la furnizori utilitati, documentul care atesta ca nu exista datorii la intretinere trebuie sa le obtina si sa le puna la dispozitie cat mai aproape de momentul semnarii contractului de v-c?
Din cate stiu extrasul de carte funciara se solicita de catre notar inainte de incheierea contractului.
Mai am o nelamurire ref la derularea operatiunilor la v-c: la data semnarii contractului v-c, la banca se prezinta cumparator, vanzator, notar. prima oara se semneaza contractul v-c, apoi se transfera banii in contul de credit al vanzatorului, apoi banca ne ofera adresa de lichidare credit + adresa ridicare ipoteca?
Practic la cartea funciara in cate zile, saptamani are loc iradierea efectiva a ipotecii si intabularea pe numele cumparatorului.
Exista vreun risc sa dam banii si sa ramanem fara aparatament?
Toate actele trebuie verificate inainte. Inainte de orice. In timpul negocierilor. Uneori, in functie de ce gasiti in acte, mai negociati, va razganditi, dupa caz.
Actele ca nu are datorii se prezinta la momentul incheierii vanzarii, dar mai e necesar sa isi asume si urmatoarele facturi neemise inca.
Pana la extrasul de CF de autentificare, solicitati unul de informare.
In principiu riscul e mic sa ramaneti fara pret, dar e mai mare sa ramaneti fara avans.Ar trebui sa faceti dv. o adresa la banca respectiva pentru priocedura de vanzare.
Bancile nu prea ofera adrese, veti merge dv. dupa adresa, veti plati dv. notarul sa radieze ipoteca etc.
Contactati un avocat cand avet toate actele de la vanzator. Eu nu as plati avans, care e necesitatea?
nici eu nu tin neaparat sa inchei precontract, ci mai degraba contractul de vanzare cumparare.
intre timp am solicitat proprietarului sa obtina de la banca acordul pentru instrainarea apartamentul.
astept sa primesc din partea lui acest aorcd, dupa care am sa-i solicit documentatia cadastrala, intabularea sa le poata verifica notarul.
Ati scris dumenavoastra ca vanzatorul trebuie sa-si asume urmatoarele facturi de utilitati neemise. Din moment de eu devin nou proprietar si ma inscriu la furnizorii de utilitati, nu incep sa platesc de cand sunt proprietar? Ce e in urma nu e de datoria lui sa achite?
inca nu m-am lamurit cu situatia expusa in postul de mai sus si anume: 'Mai am o nelamurire ref la derularea operatiunilor la v-c: la data semnarii contractului v-c, la banca se prezinta cumparator, vanzator, notar. prima oara se semneaza contractul v-c, apoi se transfera banii in contul de credit al vanzatorului, apoi banca ne ofera adresa de lichidare credit + adresa ridicare ipoteca?
Practic la cartea funciara in cate zile, saptamani are loc iradierea efectiva a ipotecii si intabularea pe numele cumparatorului.
Exista vreun risc sa dam banii si sa ramanem fara aparatament?"