avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ipotecat

Buna ziua,
In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat.
Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau si un avans (~ 1.000 eur), ulterior incheind si contractul v/c.
Informandu-ma pe net, am inteles ca in prima faza proprietarul trebuie sa solicite si sa obtina acordul bancii pentru instrainarea proprietatii (procedura care am inteles ca dureaza pana la 40 de zile).
Prima mea intrebare este: ma expun unui risc incheind promisiunea de v/c inainte de primirea acordului de instrainare din partea bancii?
Contractul de vanzare cumparare se incheie la banca, impreuna cu proprietarul si notarul? Ca sa nu ma expun la riscuri inutile (ca si cumparator), care sunt pasii de indeplinit la banca? Intai semnam contractul de v/c, apoi virez banii in contul proprietarul, apoi banca imi da adresa de lichidare a creditului si de ridicare a ipotecii? Mai vreun alt pas?
La ce ar mai trebui sa fiu atenta in procesul de cumparare al acestui apartament?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:46, 10 Iunie 2015
Mai bine cautati un alt apartament.

Riscurile sunt prea mari.
Da.
Pentru inceperea discutiilor, asteptati momentul in care Vanzatorul va prezinta in orginal acordul prealabil al Bancii pt. eventuala vanzare.
Chemati Notarul la Banca.
Plata o faceti printr-un cont "escrow" (bani contra documente).
Un apartament trebuie sa aiba obligatoriu cadastru, intabulare si certificat energetic.
Solicitati vanzatorului o copie dupa dosarul de cadastru si un Extras de Carte Funciara.
Verificati la Administratia Financiara daca proprietarul este sau nu cu plata impozitelor pentru casa la zi (Certificat fiscal eliberat de circa financiara in raza careia se afla locuinta) si solicita-i documente care sa arate ca nu are datorii la furnizorii de utilitati sau la intretinere daca este cazul.
In ce moment trebuie sa cer proprietarului copii dupa dosarul cadastral si extrasul de carte funciara?
Ca sa fiu sigura ca am inteles bine: certificatul fiscal, documentele care atesta ca nu are datorii la furnizori utilitati, documentul care atesta ca nu exista datorii la intretinere trebuie sa le obtina si sa le puna la dispozitie cat mai aproape de momentul semnarii contractului de v-c?
Din cate stiu extrasul de carte funciara se solicita de catre notar inainte de incheierea contractului.
Mai am o nelamurire ref la derularea operatiunilor la v-c: la data semnarii contractului v-c, la banca se prezinta cumparator, vanzator, notar. prima oara se semneaza contractul v-c, apoi se transfera banii in contul de credit al vanzatorului, apoi banca ne ofera adresa de lichidare credit + adresa ridicare ipoteca?
Practic la cartea funciara in cate zile, saptamani are loc iradierea efectiva a ipotecii si intabularea pe numele cumparatorului.
Exista vreun risc sa dam banii si sa ramanem fara aparatament?
Toate actele trebuie verificate inainte. Inainte de orice. In timpul negocierilor. Uneori, in functie de ce gasiti in acte, mai negociati, va razganditi, dupa caz.
Actele ca nu are datorii se prezinta la momentul incheierii vanzarii, dar mai e necesar sa isi asume si urmatoarele facturi neemise inca.
Pana la extrasul de CF de autentificare, solicitati unul de informare.
In principiu riscul e mic sa ramaneti fara pret, dar e mai mare sa ramaneti fara avans.Ar trebui sa faceti dv. o adresa la banca respectiva pentru priocedura de vanzare.
Bancile nu prea ofera adrese, veti merge dv. dupa adresa, veti plati dv. notarul sa radieze ipoteca etc.
Contactati un avocat cand avet toate actele de la vanzator. Eu nu as plati avans, care e necesitatea?
nici eu nu tin neaparat sa inchei precontract, ci mai degraba contractul de vanzare cumparare.
intre timp am solicitat proprietarului sa obtina de la banca acordul pentru instrainarea apartamentul.
astept sa primesc din partea lui acest aorcd, dupa care am sa-i solicit documentatia cadastrala, intabularea sa le poata verifica notarul.

Ati scris dumenavoastra ca vanzatorul trebuie sa-si asume urmatoarele facturi de utilitati neemise. Din moment de eu devin nou proprietar si ma inscriu la furnizorii de utilitati, nu incep sa platesc de cand sunt proprietar? Ce e in urma nu e de datoria lui sa achite?

inca nu m-am lamurit cu situatia expusa in postul de mai sus si anume: 'Mai am o nelamurire ref la derularea operatiunilor la v-c: la data semnarii contractului v-c, la banca se prezinta cumparator, vanzator, notar. prima oara se semneaza contractul v-c, apoi se transfera banii in contul de credit al vanzatorului, apoi banca ne ofera adresa de lichidare credit + adresa ridicare ipoteca?
Practic la cartea funciara in cate zile, saptamani are loc iradierea efectiva a ipotecii si intabularea pe numele cumparatorului.
Exista vreun risc sa dam banii si sa ramanem fara aparatament?"

Alte discuții în legătură

Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Lumiz Lumiz La semnarea contractului de vanzare cumparare a unui apartament ipotecat extrasul din xartea funciara trebuie sa fie fara obligatii. Mentionez ca am semnat un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua -probleme cu actele de proprietate imobil corina2525 corina2525 Acum 2 ani sa facut o vanzare cumparare a unei garsioniere ..Acum tiind sa o vand insa ma-m lovit de un obstacol.Fosta proprietara nu a facut declaratia de ... (vezi toată discuția)