In temeiul ultimelor modificari legislative cum ar putea un consilier juridic sa acorde asistenta judiciara persoanei fizice cu care nu are relatii de rudenie-pana la grd.II inclusiv?
Cum il poate reprezenta in recurs?
Pana acum se putea in baza procurii judiciare speciale emisa de notarul public.
Acum , conf.prev. art 83 NCPC: Reprezentarea convenţională a persoanelor fizice,
(1) În faţa primei instanţe, precum şi în apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor.
(2) În cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept.
(3) La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 13 alin. (2).
(4) În cazul contestaţiei în anulare şi al revizuirii, dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător.
De ce este aceasta discriminare intre avocat si consilierul juridic-nu este nicio diferenta de studii de baza, cu exceptia doctoratelor,masteratelor,care pot fi urmate de catre oricare dintre ei?
Avocatul poate reprezenta atat persoana fizica cat si juridica in timp de consilierul juridic are ingradite drepturile in privinta reprezentarii persoanei fizice.
Cel mai recent răspuns:
elena Dragomir , Consilier juridic
20:32, 8 Martie 2014