Buna seara,
Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar mai putea fi atacat de catre fiul sotului din prima casatorie? Dupa decesul tatalui, fiul din prima casatorie ar avea dreptul la acest imobil?
Astept cu nerabdare raspunsul Dvs
Depinde ce contract faceti. Singurul contract care nu l-ar putea ataca fiul sotului dvs. este de vanzare cumparare cu pret real(dovedit prin transfer bancar),daca faceti cu clauza de intretinere, cu drept de uzufruct, este considerat "donatie deghizata" in noul cod civil si sigur se poate ataca.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.
Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).
Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.
Fiul dv. are bani sa va plateasca acest imobil? Care este cauza acestei vanzari, aveti nevoie de bani, fiul are nevoie de ceva, care e rostul?
De cele de mai sus depinde cat de vulnerabil e contractul.