avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar / minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar / minori

Buna ziua,
Se poate divorta la notariat in cazul in care exista minori. Mentionez ca tatal este de acord ca minorii sa ramana in grija mamei, ne-am inteles asupra tuturor aspectelor (cheltuieli, vizite). In acest caz se mai face ancheta de la protectia copilului? Daca da este doar o formalitate? Mentionez ca mama si copiii trebuie sa plece din apartamentul unde am locuit (fiind al mamei sotului), cel mai probabil vom inchiria un ap. 2 camere
Procedura notarială de desfacere a căsătoriei impune respectarea a două condiţii esenţiale, respectiv acordul soţilor şi asumarea tuturor efectelor divorţului. Dacă există copii din căsătorie, din afara acesteia ori adoptaţi, soţii trebuie să convină (printr-un act separat), asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Pentru dovedirea îndeplinirii condiţiilor referitoare la minor, se va realiza şi un raport de anchetă socială de către Autoritatea tutelară. Dacă din acest raport rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, notarul public va înceta derularea procedurii şi va îndruma soţii să se adreseze instanţei de judecată.
Ce inseamna ca nu e in interesul copilului? Adica nu e in interesul copilului sa ne mutam in alta casa? Ar putea conta?
Daca va intelegeti cu sotul privitor la aceste aspecte si faceti dovada ca aveti resursele ateriale necesare, nu va fi o problema
Daca sunteti de acord si nu va doriti extreme (autoritate exercitata doar de un parinte, fara pensie, fara vizite etc.), nu prea sunt sanse sa nu divortati la notar iar ancheta este, din pacate, o formalitate, asa e.
de ce spuneti "din pacate"? Eu chiar consider ca le este mult mai bine langa mama. Este foarte adevarat ca au o legatura stransa si cu tatal, nu am ce sa-i reprosez din acest punct de vedere, insa va fi prezent in viata lor atat de mult cat doreste, nu am de gand sub nicio forma sa-i interzic sa le viziteze.

Alte discuții în legătură

Divortul la notar Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.375 din Noul Cod Civil:,,Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Divort aryana2012 aryana2012 Buna ziua, Am un copil de 3 luni si as vrea sa stiu daca pot divorta fara a apela la tribunal. Mentionez ca sotul, tatal copilului, este alcoolic, cheltuie ... (vezi toată discuția)