avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vreau sa am carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vreau sa am carte de munca

Buna ziua, am o problema si as vrea sa o rezolv dar nu prea stiu de unde sa incep. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati.
Nu am carte de munca si as vrea sa imi fac,si sa imi platesc darile la stat. Ce trebuie sa fac, unde trebuie sa ma duc. Daca vreau sa fac un imprumut in banca am nevoie de carte de munca, daca am un accident sa o problema de sanatate am nevoie de asiguare medicala. Cum trebuie sa procedez, ce acte am nevoie, va rog sa ma ajutati.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 10 Martie 2014
Pentru a beneficia de Contract de Munca trebuie sa va angajati. Nu puteti sa va faceti singura contract de munca.Puteti deschide un PFA daca realizati ceva venituri dar daca nu aveti venituri impozabile puteti sa faceti contracte cu Casa se Pensii si Casa de Sanatate pentru a beneficia de pensie, respectiva asigurare medicala.
Oricum contractul de munca nu va garanteaza 100% ca veti primi un imprumut.
1. - Incepand cu 01.01.2011 nu se mai folosesc carnetele de munca.
- Vechimea in munca se dovedeste cu adeverintele de vechime eliberate de angajator.

2. - Daca nu aveti un loc de munca va puteti asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

3. - De asemenea Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat va puteti asigure in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

@ annypetean

1. Nu este nicio problema daca nu aveti carnet de munca. Dovada vechimii in munca se va face cu adeverintele de vechime eliberate de angajatori.

2. Daca nu aveti incheita un c.i.m., atunci pentru a avea stagiu de cotizare la pensie , sanatate sau somaj va trebui sa incheiati contracte de asigurare
Ma gandesc sa imi fac PFA, dispun de ceva venituri, si va mai intreb o data sa fiu sigura ca am inteles. Unde sa ma duc sa imi fac PFA, ce acte am nevoie, si daca imi fac PFA dispun de asigurare medicala, si pot sa incerc sa obtin un imprumut de la banca dupa 1 an de zile? Imi cer scuze daca va aglomerez dar chiar nu stiu cum sa procedez. Va multumesc frumos inca o data.
Cu stima Anny Petean
Infiintarea si inregistrarea unui PFA se face la Reg.Comertului
Detalii despre infiintarea unui PFA gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca si contributie pensie Sheli Sheli Buna ziua. As dori sa stiu daca exista optiuni si care sunt acestea, pentru o persoana care nu are un contract de munca, de a acumula vechime in munca si de a ... (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)
Pot plati din buzunar contributiile? lucianalex lucianalex Buna ziua ! Se pune urmatoarea problema..Sunt angajat cu carte de munca pe salariu minim de 6 luni de zile..Recent am aflat ca angajatorul nu plateste nimic la ... (vezi toată discuția)