avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Evaluare epava - dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Evaluare epava - dauna totala

Buna seara
Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: am o masina (an 2001) asigurata Casco la valoarea de 8674 lei. Ca urmare a unui accident (nu foarte grav), avaria a fost incadrata in categoria daunelor totale.Valoarea epavei a fost stabilita la 3300 lei (in procent de 38% din calculele mele).
Va rog mult sa-mi spuneti daca suma acordata prin despagubire in caz de constatare dauna totala poate fi mai mica decat valoarea acordata in caz de constatare de dauna partiala, situatie in care costurile decontate pot fi pana la un procent de 70% din suma asigurata inscrisa in polita si daca valorea epavei stabilita de asigurator poate fi mai mare de 25%?
Se mai poate face o reevaluare a daunei, astfel incat sa se poata deconta reparatia in conditiile unei daune partiale?

In speranta ca m-am facut inteleasa si ma puteti ajuta va multumesc foarte mult.

Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:37, 14 Martie 2014
Daca asiguratorul incadreaza un dosar la dauna totala nu se mai efectueaza reparatii, caz in care asiguratul primeste banii conform politei.
Ce stiti dvs cu valorea epavei maxim 25 % se aplica la despagubirile pe RCA !
In caz de despagubire pe Casco totul este stipulat in contractul de asigurare . La une firme valoarea epavei poate ajunge si la 50 % din suma asigurata. Cititi contractul, acolo este raspunsul corect !
In cazul CASCO, valoarea epavei se afla prin evaluarea si contabilizarea pieselor/subansamblurilor ce mai pot fi utilizate.Functie de asigurator, in conditiile de asigurare atasate politei, dauna totala poate fi considerata si "economica" sau "contabila", atunci cand valoarea reparatiei depaseste un anumit procent din valoarea asigurata(50,70,75%)
Va multumesc mult inca o data pentru raspunsurile dvoastra.
E trist totusi sa constati ca nu ti se acorda toate informatiile la semnarea unei asigurari...
Deasemeni, inca nu mi se pare normal ca "epava" masinii sa fie evaluata la o valoare care depaseste limita legala (stabilita in cazul RCA). Daca valoarea epavei depaseste 30% din valoarea asigurata, inseamna ca, strict economic, masina poate fi reparata in proportie de 70% (ceea ce inseamna ca nu e dauna totala..)
Dar, din pacate..ne vom resemna si vom accepta "chichitele"...ca doar am semnat...
Daca ati gasit mentiunile in Conditiile de asigurare semnate, inseamna ca le-ati insusit.
Asigurarea RCA are alta destinatie, alt continut, alte conditii stricte si este obligatorie.Asigurarea CASCO este un contract facultativ pe care il poate incheia o persoana cu oricare asigurator, avand posibilitatea sa negocieze optiuni si facilitati (plata/despagubiri/bonus), etc.

Alte discuții în legătură

Asigurare casco Ileana2013 Ileana2013 Recuperare indemnizatie in caz de dauna totala. Am avut un accident si cei de la firma de asigurari unde am polita CASCO au evaluat costul reparatiei si au ... (vezi toată discuția)
Tergiversare despagubire dauna casco mitrutpaul mitrutpaul Am avut o dauna si am incercat sa-mi repar masina pe polita casco. Cu toate ca masina este asigurata la suma de 3100 euro iar devizul emis de service(cu care ... (vezi toată discuția)
Procent despagubiri rca? crina26 crina26 pentru un opel din 2000, 1600 cmc si 270.000 km la bord, care este procentul maxim pe care il poate oferi un asigurator (Omiasig). vinovatul este alt sofer ... (vezi toată discuția)