avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare CASCO

Recuperare indemnizatie in caz de dauna totala.
Am avut un accident si cei de la firma de asigurari unde am polita CASCO au evaluat costul reparatiei si au declarat dauna totala. ( masina are 6 ani vechime si polita era cam la jumatatea valorii ei initiale, adica cam 6000 euro - masina nu arata de dauna totala, dar pentru ca sunt lovite portierele din dreapta si declansate air-bag-urile, costurile depasesc 60% din valoarea politei ).Firma de asigurari spune ca ei dau doar 60% din valoarea politei si scot epava la licitatie. Aceste procente nu sunt specificate in polita de asigurare ; daca nu liciteaza nimeni pentru epava, asiguratorul imi da mie doar 60% din valoarea politei si epava sa o valorific singura. E corect? In regulamentul atasat politei de asigurare nu se regaseste nicaieri acest procent de 60%.
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 13:46, 31 Mai 2014
Procentul de 60% se refera la declararea daunei ca fiind totala...nicidecum ca aceasta va fi valoarea la care sunteti despagubit. Valoarea epavei este 20-25% din suma asigurata, astfel incat in mod normal va trebui sa primiti 75-80%, sau 100% caz in care epava va ramane la asigurator.
Multumesc frumos!
albastrel_2 a scris:

Procentul de 60% se refera la declararea daunei ca fiind totala...nicidecum ca aceasta va fi valoarea la care sunteti despagubit. Valoarea epavei este 20-25% din suma asigurata, astfel incat in mod normal va trebui sa primiti 75-80%, sau 100% caz in care epava va ramane la asigurator.


In cazurile contractelor Casco nu exista o " normalitate" . Acestea difera de la un asigurator la altul si va pot spune ca exista firme la care in caz de dauna totala poti primi orice procent, chiar mai mic de 50 % din suma asigurata .Depinde mult de "chichitele" din conditiile de despagubire.
Cel mai bine ar fi sa se ataseze si clauzele contractuale cand se solicita sfaturi legate de asigurarile facultative .
In clauzele contractuale ale politei CASCO nu este specificat nici un procent in cazul daunei totale ( nici referitor la reparatii-dauna totala, nici referitor la evaluarea epavei ). In acest context asiguratorul imi poate impune sa accept orice procent de evaluare a epavei? Ma gandesc ca daca ei au stabilit dauna totala, epava nu poate valora mai mult de 15-20% din suma asigurata? Avand in vedere ca din clauzele contractuale nu reiese nici un procent clar referitor la despagubiri in caz de dauna totala, este corecta o astfel de lipsa de informare a clientului?
citez din polita :
"-in cazul producerii evenimentului asigurat care provoaca dauna totala stabilirea pretului epavei se poate face printr-un sistem specializat de evaluare on-line sau printr-un expert neutru ;
-in acest caz , valoarea indemnizatiei se va diminua cu valoarea epavei;
-valoare epavei se determina de societate tinand cont de valoarea pieselor si subansamblelor neavariate sau , in cazul unor neintelegeri prin expertul neutru (platit 50%asigurator si 50%asigurat);" am incheiat citatul din cap.-Cuantumul despagubirii / conditii de asigurare privind polita CASCO. Daca nu sunt de acord cu propunerea lor, cui ma pot adresa mai departe?
Prezentati-i in scris asiguratorului o lista de experti si conveniti asupra unuia care sa faca o evaluare a epavei !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Dauna totala dandecu23 dandecu23 Buna ziua, Am un Vw Bora din 2005 care este asigurat CASCO la [EDITAT]. Am lovit masina si a rezultat o dauna care a fost estimata de reprezentanta VW la ... (vezi toată discuția)
Evaluare epava - dauna totala b2anka b2anka Buna seara Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: am o masina (an 2001) asigurata Casco la valoarea de 8674 lei. Ca urmare a unui ... (vezi toată discuția)