avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua,
Vin si eu cu o intrebare,am absolvit liceul la zi in data de 31.05.2013 dupa care am intrat in somaj pe perioada de 6 luni din data de 19.09.2013 pana la data de 19.03.2014.Mentionez ca sunt insarcinata in 5 luni urmand sa nasc in iulie ,intrebarea este daca ma angajez la o firma pana nasc si platesc cartea de munca mai beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?va rog sa imi raspundeti cat mai repede.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 11 Martie 2014
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
...

2. Daca veti naste in iulie 2014, atunci perioada eligibila este august 2013 - iulie 2014.

Dvs mai aveti de acoperit doar perioada, aprilie - iulie 2014 pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Prin urmare, daca va incadrati dupa ce reveniti din CCC si se va mentine raportul de munca pana la data nasterii copilului , atunci veti beneficia de aceasta indemnizatie.
Dar doamna spune ca a beneficiat de indemnizatie de somaj doar din 19.09.2013, deci nu are acoperita perioada august - sept 2013.
1. Daca veti naste in iulie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a benficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil sunt august 2013 - iulie 2014.

2. Luna august este acoperita de prevederea din OUG 111/2010 care spune ca in cele 12 luni intra si perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor.

3. In luna aprilie 2014 trebuie sa gasiti un loc de munca (chiar si cu part-time) din care sa obtineti venit din salariu macar pana veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. Dupa concediul de maternitate veti putea beneficia de concediu crestere copil (CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil maya0102 maya0102 Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sunt insarcinata si data la care ar trebui sa nasc este 05 iulie 2015. Eu sunt angajata din martie 2014. Beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil DANYLEHA DANYLEHA Buna ziua.sotia mea va naste in luna iulie,in aceasi luna va termina si cursurile postuniversitare cu frecventa la zi.putem beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)