Buna ziua.
Avand in vedere ca firma la care lucram a intrat in faliment si singurele varinate ar putea fi incadrarea in munca pe BIA al meu sau al sotului, am luat in calcul si varianta de a intra in somaj, insa in acest caz nu mai poate fi vorba de stimulant de insertie. Eu am o perioada lucrata din 08.2004 - pana in present ( fiind intrerupta de 2 ani intre 2010-2012 pentru primul copil si acum pentru al doilea copil). Indemnizatia CIC a fost la plafon maxim de 3400 ron ( din 08.2013- present) iar inainte plata indemnizatiei de maternitate si salariul erau undeva la aproximativ 4500 ron/luna.
Cat cat ar putea fi somajul pe care l-as putea lua si cam pe ce perioada? Cu aproximatie. Va multumesc anticipat pentru raspuns
Legea nr.76/2002 prevede la art.39 : (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c )12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2 Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. 1 este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b )suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
3 Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Astfel, cuantumul indemnziatiei va fi
75% din val. indicatorului social de referinta (75% din 5oo lei) ,la care se va adauga cota procentuala aferenta stagiului de cotizare x media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare =
375 lei + cota procentuala aferenta stagiului de cotizare x media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
Somaj
Mariana Petriuc
de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca?
(75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)