Nu reusesc sa inteleg. Codul Fiscal a stabilit pentru microintreprinderi un impozit pe venit de 3% pentru 2009. Ok. Impozitul forfetar se aplica si microintreprinderilor? Ca nu inteleg cum stau lucrurile. Deci spre ex. : la un venit anual de 100000 lei platesti 3% impozit in valoare de 3000 lei. Ok Apoi vine impozitul forfetar, cu grila intre 52001-215000 si spune ca minimul de plata la 100000 este 4300 lei. Ce fac? mai platesc 1300? peste cei 3000? Atunci ce rost mai are "facilitatea de 3% pe venit" Sau mai bine zis unde este ea? Nu cumva legea se bate cap in cap aici? Inteleg la firmele care platesc impozit pe profit si nu realizeaza acest profit, dar la micro cat facturezi atata platesti. Ce imi scapa?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Art 107 la Codul fiscal a fost modificat, in speta alin (2) specifica ca daca impozitul datort este mai mic decat cel stabilit la art. 18, atunci impozitul este la nivelul acestei sume.
Da se aplica acest impozit forfetar si la microintreprinderi.
In unele reglementari era prevazut ca se aplica regula cea mai avantajoasa pentru contribuabil. Asa e cu rotunjirea impozitelor si taxelor salariale "la leu" in favoarea contribuabilului, posibilitatea de a opta la inceputul anului pentru a fi platitor de impozit pe profit sau pe venit, etc. Dar aceasta ordonanta este exact pe dos; contribuabilul este obligat sa achite suma cea mai mare dintre cele doua. Asta este logica ei si eu sper sa nu se aplice.
Regula cea mai favorabila se aplica la dubla impunere precum si in alte cojuncturi din pacate la impozitele directe si indirecte nu cred ca se va aplica vreodata o astfel de regula.
Sunt si eu micro si vroiam sa stiu daca pentru constructii se aplica impozitul asta? Initial s-a spus ca da si apoi am citit ca s-au razgandit. Ideea e ca nu ma pricep sa caut legi pe net asa ca sper sa ma ajutati. Multumesc