avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Medical, transmitere la casa de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Medical, transmitere la casa de sanatate

Buna ziua.
La ce casa de sanatate se transmite concediul medical ? La cea unde are sediul social angajatorul sau la casa cu care are medicul incheiata conventie. In norme (oug 158/2005) nu am observat se precizeaza. Cum procedati dvs. ?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 10:12, 11 Martie 2014
La Casa de Sanatate unde sunteti dvs asigurat.
Noi anuntam concediile medicale la casa de sanatate unde are sediul social angajatorul, indiferent de unde sunt salariatii si indiferent daca salariatii respectivi apartin unui punct de lucru situat in alt judet decat sediul social.
OUG nr. 158/2005:
ART. 5
Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, cota de contribuţie prevãzutã la art. 4 alin. (2) se datoreazã şi se achitã de cãtre:
a) angajatori pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2).



Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 1
(1) Evidenţa obligaţiilor de platã cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, reprezentând contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, se realizeazã pe baza Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate prevãzutã la art. 296^19 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei prevãzute la alin. (1) sunt prevãzute în Hotãrârea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a "Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate".
(3) Persoanele prevãzute la art. 5 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt obligate sã depunã la casele de asigurãri de sãnãtate în a cãror razã administrativ-teritorialã îşi au sediul social, respectiv domiciliul, exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical însoţit de un centralizator al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 18, numai în condiţiile în care se solicitã restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plãtite asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate. Exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurãri de sãnãtate şi în situaţia în care indemnizaţiile aferente se suportã integral de cãtre angajator, conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în situaţia în care asiguratul nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege pentru a beneficia de indemnizaţii.
(4) Pentru ca asiguraţii aflaţi în evidenţa Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti sã poatã beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, este necesar sã se confirme cã aceştia îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege pentru a beneficia de astfel de indemnizaţii. În acest sens, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti va asigura transmiterea cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a bazei lunare de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru persoanele menţionate, confirmând totodatã calitatea de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi stagiul minim de cotizare al acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajator instiintare casa de sanatate persoane in concediu medical noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Ce casa de sanatate trebuie sa instiinteze angajatorul in situatia in care un salariat a prezentat un certificat de conc medical emis de un medic ... (vezi toată discuția)
Recuperare c/v concediu medical Negru Rodica Negru Rodica Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am intalnit pana acum si v-as ruga sa ma ajutati.Cu data de 01.10 am angajat o persoana cu domiciliul stabil in alt ... (vezi toată discuția)
Concediu medical niko79 niko79 Buna ziua! Am un angajat cu concediu medical de 14 zile calendaristice, cod 01, platit cu 75%. Cum procedez cu exemplarul roz, il completez si-l mai depun ... (vezi toată discuția)