avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil

Buna ziua. Am si eu o intrebare: la data de 1 martie 2014 mi-am inceput serviciul cu contract de munca pe 5 ore (500 lei salariu), in luna noiembrie urmeaza sa nasc :) .
Intrebarea este : primesc indemnizatia de crestere a copilului? Ce trebuie sa fac? Sper sa primesc un raspuns curand. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marianabarbuceanu , utilizator 12:21, 12 Martie 2014
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
sa inteleg ca nu pot lua indemnizatia de crestere nu? dar se poate lua stimulenbtul de insertie daca ma intorc la munca dupa nastere? si cu indemnizatia de maternitate cum e? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
marianabarbuceanu, utilizator
Daca veti naste in noiembrie 2014 , perioada care se ia in calcul este decembrie 2013 - noiembrie 2014.

In perioada decembrie 2013 - 01.03.2014 ce statut ati avut?
in aceasta perioada nu am fost angajata. in data de 1 martie am inceput sa lucrez iar in luna noiembrie urmeaza sa nasc.
In acest caz, nu veti beneficia decat de indemnizatia de maternitate, iar dupa nasterea copilului si de alocatia de stat in cuantum de 200 lei pana implineste varsta de 2 ani si in cuantum 42 de lei dupa varsta de 2 ani si pana la 18 ani.

Alte discuții în legătură

Obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului lusil01 lusil01 Buna ziua As vrea sa stiu daca pot obtine indemnizatia pentru cresterea copilului. Eu ar trebui sa nasc in mai 2014. Am lucrat in perioada martie-iunie 2013. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate ioanamacicasan ioanamacicasan daca nu am lucrat in ultimele 12 luni dar am un venit realizat din inchirierea unui imobil pot beneficia de indemnizatia de maternitate.daca nu pot plati ceva ... (vezi toată discuția)
Drept la indemnizatia de ingrijire a copilului? ralucalung ralucalung Buna, am o nelamurire: daca sunt angajata legal pe 1 ora/zi (20 de ore/luna) pot beneficia inedemnizatia de ingrijirea a copilului pana la varsta de 2 ani? (vezi toată discuția)