Buna ziua,
Am avut un control ITM pe 7 Martie 2014 la un stand in cadrul unui targ organizat cu ocazia Martisorului.
Acolo am avut o vanzatoare careia I-am facut contract de munca pe perioada determinata, respectiv 13.02 2014 - pana la 10.03.2014.
Am primit invitatie sa ma prezint cu actele pe 11 Martie ( adica azi) ceea ce am si facut.
Doamnele inspectoare mi-au spus asa:
Va dau amenda pe Revisal de 5000 lei cu posibilitatea de a plati jumatate in 48 de ore pt ca ati intocmit contractul pe 13.02 2014 si tot pe 13.02.2014 l-ati inregistrat in revisal cand defapt , conform codului muncii trebuia inregistrat cu o zi inainte.
Eu am o doamna inspector resurse umane cu contract de munca si declaratie pe proprie raspundere ca isi insuseste si raspunde de toata operatiile pe care le face privind angajatii, eu nu lucrez in revisal, habar nu am, sunt administratorul firmei ( o intreprindere individuala) dar am angajat un om care are pregatirea necesara pt angajati.
Deci doamnele inspectoare mi-au spus ca nu au ce sa faca, ma amendeaza.Nu mi-au dat nici un proces verbal de semnat, nu am semnat nimic, nu mi-au oprit nici un act, a ramas sa merg maine cu Registrul unic de control, eu le-am rugat, le-am spus ca am si eu 8 angajati , ofer si eu niste locuri de munca, am incercat sa fac si eu totul legal, etc.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si mai ales, daca stie cineva sa imi spuna daca trebuie sa primesc acolo procesul verbal pt amenda sau o sa mi-l trimita prin posta, se uitau amandoua la mine si radeau, eu le rugam sa ma inteleaga ca nu am de unde sa dau atatia bani, ele spuneau ca nu au cum sa ma ajute dar nici nu mi-au adus nici un process verbal de consatare nici de amenda , nici nimic, mi-au zis doar sa le aduc maine registrul unic de control.
Ce trebuie sa imi dea maine?
Ma poate sfatui cineva?
Bucuresti.
Am fost verificata in fiecare am , in 2012 chiar de aceeasi inspectoare care ,vazand contractele intocmite la fel ca si acum nu mi-a pus nimic in vedere.
Acum s-a hotarat sa ma amendeze. Ma intreb daca nu aveam contract de munca inregistrat ce amenda imi dadea?
10.000 lei este amenda pentru neinregistrarea c.i.m.
HG 500/2011
Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
......
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
...
multumesc. nCred ca ma voi indrepta impotriva inspectorului resurse umane cu care am contract in baza contractului de munca si in baza declaratiei pe proprie raspundere.nDaca maine nu imi da nici un document ITM-ul ( cum nu mi-a dat nici azi) trebuie sa astept acasa sa il primesc?
Daca IRU a gresit, atunci amenda primita o puteti recupera de la acesta.
Art. 253 C.mun.
........
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.