avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri comune intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri comune intre soti

buna ziua! as dori sa-mi dati un sfat referitor la un contract de vanzare-cumparare cu ipoteca pe care doresc sa-l inchei in curand.eu si sotul meu dorim sa cumparam o casa,prin credit bancar pe care o sa l platim impreuna,desi titularul contractului sunt eu.sotul are 2 copii din prima casatorie,eu nu am copii..s-ar putea incheia contractul cu cote parti diferite,pentru a ma proteja in cazul unei succesiuni in care copiii sai sa-mi ceara compensatii??precizez ca apartamentul sau e dobandit inainte de casatorie,mostenit de la bunicii sai.,ca veniturile mele acopera rata la banca,deoarece sotul inca plateste pensie alimentara unuia dinte copii,deci se poate dovedi ca aportul meu la dobandirea noii case este mai mare..va intreb care e solutia legala si corecta pentru amandoi,astfel incat in timpul vietii oricaruia dintre noi sa nu ni se revendice o parte din casa dobandita in comun.va multumesc!
Trebuie analizat cum si cine ce venituri are, de unde vine avansul, ce zice sotul, ce accepta banca si redactat un contract in consecinta.
Regimul bunurilor -Art 360
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.


(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în June fie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.


Inventarul bunurilor mobile -Art 361
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public întocmeşte un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire.



(2) Se poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dobândite în timpul separaţiei de bunuri.
(3) In toate cazurile, pentru opozabilitate faţă de terţi, inventarul se anexează la convenţia matrimonială, supunându-se aceloraşi formalităţi de publicitate ca şi convenţia matrimonială.
(4) In lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparţine soţului posesor.


(5) Dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei condiţii de formă pentru validitate ori unor cerinţe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin


înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.


..s-ar putea incheia contractul cu cote parti diferite,p





Bunurile proprietate comună pe cote-părţi -Art 362
(1) Bunurile dobândite împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună pe cote-părti, în condiţiile legii.



Cotele- parti pot fi stabilite de catre soti.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
E un picut mai dificil cu regimul matrimonial la un credit... e preferabil sa il lase asa si sa modifice numai contractul de cumparare a imobilului. Zic eu, dar vorbiti si la banca, trebuie incepute toate discutiile si abia cand stabiliti ce vrea fiecare putem da una sau mai multe solutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sot rau platnic greniamerat greniamerat Vreau sa aplic pt un credit prin Prima casa. Veniturile mele proprii mi-ar permite acest lucru, insa am inteles ca s-ar putea sa existe o problema daca sotul ... (vezi toată discuția)