avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru art 85 alin 4 si 335 alin 2
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru art 85 alin 4 si 335 alin 2

Buna seara!
In data de 22.10.2013 am fost oprit de un echipaj si in urma verificarilor s-a constatat ca auto pe care il conduceam inmatriculat in BG nu avea asigurare,ca urmare mi sa intomcmit dosar penal conform art85 alin.4, iar in urma cu cateva zile am fost oprit si in urma verificarilor s-a constatat ca am condus un auto cu permis suspendat conform art.335 alin 2, ce mi se poate intampla in aceste cazuri????
Buna seara!

Se pare ca exista un concurs de infractiuni. Pedepsele se vor contopi.

Daca instanta va da inchisoare sau amenda pt amandoua infractiunile, se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se adauga un spor de o treime din cealalta pedeapsa.

Daca se va da inchisoare si amenda, acestea se vor aduna.

Cu stima.
Art. 335 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Infracţiunea este nou introdusă în Codul penal, dar preia dispoziţiile art. 86 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

oug195
Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
.......................
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal;
Mersi, deci doar daca procurorul de caz dispune aceasta masura atunci se anuleaza...dar ca sanctiuni cam ce as putea primi??
Procurorul doar cerceteaza si decide daca trimite sau nu dosarul in instanta, permisul se anuleaza doar in cazul hotararilor judecatoresti ramase definitive, hotarari care sunt luate de catre judecatori (hotarare judecatoreasca).
In urma cercetarilor procurorul poate dispune NUP, IUP, SUP si drept sanctiune pecuniara o amenda administrativa care nu ramane in cazier.
Amenda penala este tot de catre judecator, in urma unei astfel de amenzi permisul se anuleaza.
Multumesc frumos!

Dar ce inseamna IUP , SUP???

Alte discuții în legătură

Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Am fost prins cu permisul suspendat si am fugit nelumolt nelumolt am fost prins cu permisul suspendat , am fugit pe jos si am fost prins , ce consecinte o sa fie , pe kt timp o sa fie anulat permisul ... ? (vezi toată discuția)
In baza celor mentionate mai jos, permisul de conducere este anulat sau suspendat? Grigore Valentin Grigore Valentin Complet: 7-P Tip solutie:  Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. (2) şi (10) C.proc.pen., condamnă pe inculpatul X … pentru săvârşirea ... (vezi toată discuția)