avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare mostenire

Cum se procedeaza in cazul vanzarii unei case mostenite, daca unul din mostenitori are boala Alzhaimer si nu mai poate semna pe actele pt. vanzarea casei? Cine poate semna in locul lui sau ce trebuie facut?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:32, 12 Martie 2014
Instituiti ocuratela
In cazul in care o persoana este declarata incapabila pentru a semna acte de dispozitie ,Autoritatea Tutelara numeste un tutore care sa o reprezinte si sa-i administreze bunurile.
Nicidecum curatela care se refera la persoanele capabile care nu pot fizic din cauza batranetii sau a bolii sa isi apere interesele ( art 178), iar Autoritatea tutelara nu e in masura sa numeasca declare o persoana ca incapabila si nici sa numeasca un tutore.
Va trebui sa va adresati cu cerere la judecatorie pt a pune persoana sub interdictie. Pentru ca procesul dureza, instanta va numi un curator special.

Art. 107
(1) Procedurile prevazute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenta instantei de tutela si de familie stabilite potrivit legii, denumita in continuare instanta de tutela.
(2) In toate cazurile, instanta de tutela solutioneaza de indata aceste cereri.
Art. 165
Interdictia poate fi ceruta de persoanele prevazute la art. 111, care este aplicabil in mod corespunzator.

Art. 111- pe scurt: orice persoana

Art. 164
(1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Art. 167
In caz de nevoie si pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca, instanta de tutela poate numi un curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Vreau sa preiau tutela unei persoane de 50 de ani cu schizofrenie .Mama ei traieste dar are 87 de ani.Cum sa procedez? (vezi toată discuția)