avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Perioada care ii revine tatalui sa stea cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Perioada care ii revine tatalui sa stea cu copilul

Buna ziua.
Am un copil de 2 ani,iar eu si tatal copilului nu suntem casatoriti.
In urma diferitelor neintelegeri intre noi, eu consider ca o despartire ar fi in folosul copilului pe termen lung(in casa exista multe certuri).
El mi-a spus in cateva randuri ca are dreptul sa faca ce vrea cu copilul si ca il va duce sa il creasca si mama lui care locuieste la 400 km distanta de noi.(lucru cu care nu sunt de acord)
In momentul de fata copilul creste in casa mea,concubinul locuind la mine.
Ce drepturi are concubinul meu asupra copilului?
In zilele care ii revin sa stea cu copilul are dreptul sa paraseasca orasul si sa imi duca copilul fara acordul meu?
Cate zile ii revin in general tatalui de petrecut cu copilul.
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
letitziaS, utilizator
În momentul actual, tatăl copilului poate să-l ia din domiciliul comun şi să plece unde vrea cu copilul.Nici o autoritate nu ar interveni la strigătul dvs. de ajutor în cazul în care într-o zi, vă treziţi cu copilul luat de tatăl său, şi asta fiindcă , aşa cum vi s-a explicat mai sus, cei doi părinţi au drepturi egale în faţa legii.
De aceea,dacă aveţi temeri privind viitorul, este bine să "vă aşterneţi" de acum, ca să nu fiţi luată pe nepregătite.
Fie faceţi o înţelegere la mediator şi o investiţi cu putere executorie în instanţă, fie semnaţi o înţelegere la notar, trebuie să vă asiguraţi , în primul rând domiciliul copilului la dvs., apoi programul de vizită.
În prezenţa unui act oficial privind domiciliul copilului şi programul de vizită, orice derapaj este sancţionabil.
Cred ca aici discutiile trebuie sa se orienteze in jurul afirmatiei "tatal vrea sa ia copilul sa fie crescut de mama lui". Una presupune ca minorul sa-si viziteze bunica, ceea ce poate sa insemne o zi-doua, alta inseamna sa fie crescut de bunica, ceea ce nu stim ce presupune. De aceea trebuie sa vorbiti cu tatal si sa stabiliti clar fiecare ce doreste si in ce limite.
Doamna, NU plecati cu NU inainte... cel mai bine e sa va intelegeti, altfel, o sa ajungeti cu nervii atarnand de un jude si cu banii dati pe la avocati in loc de vacante.
Ati discutat pana acum cu un avocat fata in fata? Dar cu un mediatoor? In ce baza spuneti ca nu va puteti intelege, pentru ca mie imi pare ca NU vreti sa va intelegeti.

Pentru perioadele de vizita, 1 zi, doua, noua, tatal poate lua si duce copilul unde vrea, si la mama lui. Si daca nu l-ar duce ca nu vrea, mama lui, bunica pruncului, poate face ea insasi cerere in instanta pentru relatii personale cu copilul si are sanse mari sa le obtina.
Un cuplu nu se desparte din cauza altor persoane, ci pentru ca el, cuplul, nu a putut gestiona relatiile din interior si el, cuplul, a introdus ori a permis introducerea altor persoane in viata lui.

Dv. vreti sa controlati, asa imi pare, acest lucru il puteti face in masura in care si dv. va lasati controlata de tatal copilului.
De raspuns vi s-a raspuns, iar dv. reveniti cu intrebarea in speranta ca poate raspunsul al 5-lea va fi altul? Legea e aceeasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi parintesti, obtinere flory89 flory89 Buna ziua am o fetita de 6 ani,sunt despartita de tatal ei de 3 ani ,nu am fost casatoriti, iar el are custodia copilului doar pt ca ii poarta numele nu am ... (vezi toată discuția)
Copil din concubinaj DanutSandel DanutSandel Buna ziua,sunt cu o fata de mai bine de patru ani,din aceasta relatie a rezultat un copil de doi ani,ce drepturi am eu ca tata daca ne despartim? (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)