Buna seara,
ma aflu intr-o situatie , cel putin ciudata, alt epitet nu gasesc acum. Cu 1 an in urma am fost angajat de o firma care a castigat finantare pe un proiect, fapt care a condus la crearea unor locuri de munca specifice proiectului. Avand diploma de calificare angajarea mea s-a facut pe un post X-cu fisa postului aferenta, insa munca mea efectiva este cu totul si cu totul alta nu are nimic de-a face cu cele scrise in contractul de munca. In acest moment sunt in pozitia in care s-a angajat o persoana care imi va lua locul-postul pe care a fost angajata nu este cel inscris in contractul meu de munca-, eu urmand sa fiu concediat. Nu mi s-a comunicat nimic despre acest fapt insa verbal " vestea" a fost comunicata unor colegi de ai mei, este doar o chestiune de timp pana voi fi anuntat ca sunt pusa pe liber. Ceea ce as dori eu sa aflu este daca exista vreo sansa sa beneficiez de ajutor de somaj si de preavizul de 15 zile-acesta din urma fiind stipulat in contractul de munca si daca da, in cazul in care refuza sa-mi desfaca contractul de asa maniera incat sa beneficiez de ele ce masuri pot lua? mentionez ca nu am fost sanctionat in nici un fel-nici macar verbal, ca nu am avut abateri disciplinare sau de conduita, mi-am vazut de treaba.
Va multumesc.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume : Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj .
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.
Va multumesc frumos.
Stiu despre ceea ce ma asteapta de cel putin 2 luni si din acest motiv am refuzat sa plec asteptand decizia conducerii societatii.Intre timp am cautat si alt loc de munca, dar inca nu am gasit.Temerea mea este sa nu incerce sa faca vreo ghidusie si sa ma lase fara ajutor de somaj. Nu doresc sa ajung in instanta sau sa bat usile ITM-ul pierzand timpul aiurea intr-un razboi pe care eu il vad inutil, dar avand in vedere caracterul persoanelor care fac parte din conducerea societatii ma astept oricand la o marsavie de aceea doresc sa fiu cat mai bine informat sa pot riposta , la o adica. Nu doresc nimic din ceea ce nu mi se cuvine sau sa se comita vreo ilegalitate, dar atata timp cat stiu ca nu am facut nici o ilegalitate si nu am adus nici un prejudiciu societatii sub nici o forma macar sa fiu tratat cu o minima corectitudine. Oricum concedierea asta a mea este total nefondata si fara temei din punctul meu de vedere.
Inca o data multumesc
Are dreptul la somaj
lise
Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Somaj
alinamariana1991
sunt singura angajata a unei firme ca vanzatoare si doresc incetarea activitati dar cum pot sa o incetez cu conditia de a beneficia de somaj deoarece doresc ... (vezi toată discuția)