avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie de recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie de recalculare pensie

Buna seara,


Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.

Tatal meu a depus o cerere de recalculare a pensiei cf. Art. 107 alin (3) si Alin (4) si a primit azi prin posta raspunsul negativ prin care i se respinge cererea de recalculare.
Motivatia este ca valorificarea veniturilor privind munca in acord global nu reprezinta sporuri cu caracter permanent prevazut in anexa 15 din normele de aplicare a prevederilor legii 263/2010, aprobata prin HG 257/2011.


De asemenea se specifica faptul ca prezenta decizie de pensie poate fi contestata in termen de 30 zile de la comunicare la comisia de contestatii competenta.

Va rog sa ma ajutati cu un model de contestatie in acest sens. Credeti ca se poate obtine ceva in urma depunerii contestatiei?
Se poate da in judecata ? Care ar fi taxele?


Multumesc frumos,


Raluca N.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 08:57, 13 Martie 2014
Da, sigur ati putea obtine "ceva" daca urmati calea legala a contestarii unei astfel de decizii; dupa ce veti fi facut contestatie la Comisie, trebuie sa asteptati 45 de zile raspunsul Comisiei; de regula, acest raspuns nu vine, dar asta nu va impiedica ca, dupa expirarea celor 45 de zile, sa actionati in judecata Casa de Pensii!
Multumesc pentru raspuns.

Exista cumva vreun formular tip pentru contestatie sau vreun model pe care puteti sa mi-l puneti la dispozitie?


Multumesc,

Raluca N.
Dispozitiile legale in vigoare prevad in mod expres ca formele de retribuire obtinute in acord global nu vor fi luate in calcul la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie, intrucat nu au constituit sporuri cu caracter permanent si nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 .
Prin Decizia nr.19 din 17.10.2011, publicata in Monitorul Oficial nr.824/22.11.2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil recursul in interesul legii privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, hotarand astfel : « In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca: Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.»
Potrivit prevederilor art.329 din Codul de procedura civila, pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatul Poporului au indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.
Ca urmare, recursul in interesul legii nu produce efecte asupra partilor din proces, ci reprezinta instrumentul procedural prin care se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor pe intreg teritoriul tarii.
Decizia pronuntata numai in interesul legii nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti deja examinate, iar dezlegarea problemelor de drept judecate este obligatorie numai pentru instante.
Ca urmare, apreciem ca efectele deciziilor pronuntate in cadrul recursului in interesul legii nu se pot opune cu autoritate de lucru judecat legilor promulgate ulterior pronuntarii acestuia.
In opinia noastra, instantele se conformeaza interpretarii legii realizate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pe calea recursului in interesul legii numai pentru litigiile nesolutionate, aflate pe rolul acestora inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau asupra cererilor de chemare in judecata introduse ulterior impotriva deciziilor de pensionare emise de catre casele teritoriale de pensii, in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Actualii si viitorii pensionari au posibilitatea in continuare sa solicite adeverinte cu veniturile realizate in acord global si sa se adreseze instantei in vederea valorificarii acestora. Insa, in instanta, nu vor putea invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ, intrucat se vor judeca potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, act normativ care contine prevederi exprese cu privire la nevalorificarea acestor venituri: formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale NU sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001
Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea nr. 257/2011).




08-02-2013 15:02


Sursa:



[ link extern ]


Potrivit celor de mai sus,nu aveti ce contestatie sa faceti.
Legea 263/2010 prevede nevalorificarea acestor venituri.

Puteti obtine valorificarea veniturilor din acord global,doar in instanta.
Va sfatuiesc in continuare sa formulati contestatie la casa de pensie in termenul de 30 de zile de la comunicare; pentru a va adresa ulterior instantei de judecata (asa cum arata de altfel si dl. Carp Mircea-anterior) este OBLIGATORIE parcurgerea acestei etape a formularii contestatiei la Comisie, in termenul legal de contestare; ulterior, indiferent ca veti primi sau nu un raspuns in termen de 45 de zile de la depunerea contestatiei, puteti formula actiune in instanta pentru valorificarea veniturilor din acord global; va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat in cazul contestatiei si al redactarii cererii si reprezentarii in instanta...dupa cum observati si dvs. lucrurile nu sunt asa de simple sa se poata solutiona cu ajutorul unui "modeL" "livrat" pe internet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie, calcul in functie de acordul global krinaserban krinaserban De ce nu se calculeaza pensia dupa lucrul in acord global,ce se poate face in acest caz? (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cu acord global iulius dogan iulius dogan Buna ziua De curand am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Am observat ca adeverintele depuse la casa de pensii cu sumele obtinute prin ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie, adeverinte cu venituri in acord domino1 domino1 Buna ziua, Se mai poate cere recalcularea pensiei in baza unor adeverinte noi din care reiese ca am obtinut in perioada lucrata venituri in acord, neluate ... (vezi toată discuția)