avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Factura de avans
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Factura de avans

Am urmatoarea problema pt.care va rog sa ma ajutati.Am facturat unui client un avans pt.o lucrare pe care l-am incasat.TVA-ul l-am platit dar intrebarea mea este :am un termen obligatoriu pt.facturarea lucrarii respective si stornarii avansului?
Nu am efectuat inca lucrarea(un studiu de fezabilitate).Daca am incasat avans in dec.2013 si lucrarea o fac in martie este o problema? sau poate chiar aprilie.
Asta vizavi de imp.pe profit pe care o sa-l platesc la factura finala dupa ce fac lucrarea.

Va multumesc anticipat pt.raspuns.
Cel mai recent răspuns: ion g , utilizator 08:37, 17 Martie 2014
Din pct de vedere al TVA (desi ati emis factura de avans):

C fisc.:

ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(7) Prestările de servicii care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.

Ordin 3055/2009:

(1^ 1) Veniturile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o creştere a beneficiilor economice viitoare legate de creşterea valorii unui activ sau de scăderea valorii unei datorii. Recunoaşterea veniturilor se realizează simultan cu recunoaşterea creşterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, creşterea netă a activelor, rezultată din vânzarea produselor sau serviciilor, ori descreşterea datoriilor ca rezultat al anulării unei datorii). Cheltuielile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o creştere a valorii unei datorii. Recunoaşterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoaşterea creşterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor).

Venituri din prestarea de servicii
259 -
(1) Veniturile din prestări de servicii se înregistrează în contabilitate pe măsura efectuării acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrări şi orice alte operaţiuni care nu pot fi considerate livrări de bunuri.
(2) Stadiul de execuţie al lucrării se determină pe bază de situaţii de lucrări care însoţesc facturile, procese-verbale de recepţie sau alte documente care atestă stadiul realizării şi recepţia serviciilor prestate.
(3) În cazul lucrărilor de construcţii, recunoaşterea veniturilor se face pe baza actului de recepţie semnat de beneficiar, prin care se certifică faptul că executantul şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile contractului şi ale documentaţiei de execuţie.
(4) Contravaloarea lucrărilor nerecepţionate de beneficiar până la sfârşitul perioadei se evidenţiază la cost, în contul 332 "Servicii în curs de execuţie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie".

Deci pe venit se inregistreaza pe masura efectuarii studiului. Estimati lunar ce procent ati realizat si inregistrati 418 = 704.
Amplu raspuns pt.care va multumesc mult,mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornarea unei facturi de anul trecut proverex proverex Am emis o factura anul trecut care nu mi s-a platit Beneficiarul doreste sa stornez factura de anul trecut si sa fac alta anul acesta cu o alta valoare mai ... (vezi toată discuția)
Facturare contabilitate@s contabilitate@s Buna ziua, “Pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la alin. (15), persoana impozabilă are obligația de a emite o factură cel târziu până în ... (vezi toată discuția)
Factura neemisa la timp hillfingerr hillfingerr Buna ziua, Daca nu am apucat sa emit o factura pentru marfa trimisa in urma cu 2 luni, ce mai pot face? Multumesc pentru ajutor... (vezi toată discuția)