avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... scutit de impozite angajatorul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

scutit de impozite angajatorul?

Buna ziua!
Ajutati-ma daca se poate, cu un raspuns.
Daca o firma angajeaza un proaspat absolvent de facultate, este cumva scutit de impozite, pentru 1 an sau 2 pentru angajatul respectiv?
Iar in cazul in care il da afara pe angajat, trebuie sa restituie angajatorul aceste taxe statului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 18:06, 26 Aprilie 2009
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.


Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute mai sus pe o perioada de 18 luni.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile mentionate mai sus sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.

Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 90 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) si alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatorii care beneficiaza de subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea absolventilor si care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate pe aceste locuri de munca, din motivele prevazute mai sus, anterior termenelor prevazute de lege, nu mai pot beneficia de o noua subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.



Merci mult pentru raspuns!
1.Vreau sa va spun ca ceea ce corect v-a informat colega mea este prevazut in Legea 76/2002 (Legea somajului), deci cu AJOFM veti incheia conventia pentru a beneficia de acele sume lunare.
2. Atentie! Banii primiti in acest fel intra intr-un cont special deschis de dvs. la Trezorerie si nu-i puteti folosi decat pentru plata impozitelor si contributiilor legale.
Fac o mica rectificare la cele scrise de Davideg:
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Valoarea indicatorului social de referinta este in prezent de 500 lei.

Art. 83. - (1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
Art. 84. - (1) În perioada celor 3 ani, prevăzută la art. 83 alin. (1), absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condiţiile legii.
(2) Cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională prevăzută la alin. (1) vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Art. 841. - (1) Angajatorii care, după îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 83 alin. (1), menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi în condiţiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurări pentru şomaj.
(4) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se virează, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii

Dl Valeriu, din ceea ce stiu eu, banii la care este indreptatit angajatorul conform art. 80 din Legea 76/2002 vor intra in contul pe care acesta il declara in anexa la conventia pe care o semneaza cu AJOFM ( adica la orice banca) si nu am cunostinta de obligativitatea folosirii acestor bani intr-un anumit scop. Imi puteti specifica care sunt prevederile legale care stipuleaza asa ceva? ca eu nu stiu despre ele...
pakos:
1. De cate ori am facut (si fac in continuare) conventii cu AJOFM Prahova imi cer sa deschid un cont la Trezorerie special pentru sumele primite de la AJOFM, cont care se scrie pe Anexa 20 care se depune lunar la AJOFM (impreuna cu celelalte documente) pentru incasarea banilor. Cei de la Trezorerie nu fac plati din acest cont decat pentru impozitele si contributiile legale.
2. Mentionez ca eu folosesc aceste conventii de cand au aparut ele si asa se procedeaza (nici nu am cautat sa vad unde scrie pentru ca trebuia sa ma conformez dispozitiilor celor de la AJOFM).
2. Intrebati la Trezorerie la dvs. cum se procedeaza poate nu este o dispozitie unitara pe tara. Chiar ar fi interesnt daca si la dvs. se procedeaza la fel.

Alte discuții în legătură

Facilitate angajare absolvent 2010 relu cojocar relu cojocar Doresc sa angajez medic stomatolog la cabinet medical individual, absolvent 2010.Am vreo facilitate fiscala? (vezi toată discuția)
Beneficii angajare somer la ong chuupy chuupy Beneficiez de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent din octombrie 2009. Daca ma angajez la o ONG, angajatorul poate beneficia de avantaje din partea ... (vezi toată discuția)
Angajare proaspat absolvent silvia99 silvia99 exista beneficii pt o firma privata in cazul angajarii unui proaspat absolvent de facultate? in ce conditii? multumesc! (vezi toată discuția)