avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca

Salut. Va rog, daca poate cineva sa ma ajute.In cazul in care semnez un contract de munca in care este o clauza prin care trebuie sa raman la acel loc de munca cel putin un an, daca as fi nevoit sa plec mai repede (cam 5-6 luni) si angajatorul nu isi da acordul, ce as putea face? Care ar fi consecintele daca parasesc acel loc de munca fara acordul lor? Multumesc
Cel mai recent răspuns: traficanto , utilizator 20:58, 15 Martie 2014
Acea clauza este nelegala.

Art. 3 C.mun.
...
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.
Mhmm, sa inteleg ca in cazul in care ei mi au facut un training de 2 luni ar fi legala o clauza ca aceasta in contract?
Multumesc
In cazul participarii la un curs de formare profesionala atunci o astfel de clauza este legala.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Am inteles. Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)
Demisie cu clauza Djsmiley90 Djsmiley90 Daca am venit calificat la o firma și ei apoi m-au autorizat și mi-au pus o clauză de reziliere de 100 mil pe 2 ani..cum pot sa îmi dau demisia fara să ... (vezi toată discuția)
Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)