Daca ati prezentat permisul de conducere nu inseamna ca ati refuzat sa va legitimati.
Agentul de politie trebuia sa verifice datele in RNAP si apoi sa intocmeasca proces verbal de contraventie ptr lipsa documentelor de identitate, a cartii de identitate.
Cu toate ca poate fi considerat un abuz acest lucru deoarece pe permis apare fotografia conducatorului auto, CNP-ul iar pe certificatul de inmatriculare apare adresa de domiciliu, daca conducatorul auto este si proprietarul vehiculului.
Amenda trebuia data in conformitate cu prevederile OUG195 si nu ale Legii 61 ptr refuz de legitimare deoarece v-ati legitimat cu permisul de conducere si certificatul de inmatriculare.
Depuneti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare, cel ptr care ati primit amenda in conf. cu L61 iar impotriva procesului verbal de contraventie ptr stationare in loc interzis in termen de 15 zile de cand il veti primi.
Puteti depune si o sesizare la IPJ Calarasi daca considerati ca agentul de politie s-a comportat abuziv si nu a avut un comportament corespunzator, v-a facut surda, v-a jugnit, etc.
De ce sa nu faceti reclamati comportamentul acestuia? Ar fi bine sa fi avut si martori.
Puteti solicita judecarea in lipsa dar la prima infatisare ar fi bine sa va prezentati si sa va sustineti plangerea.
HG1391 - regulam. aplicare OUG 195
Art. 184. – (1) În situatia în care conducatorul de autovehicul sau tramvai, oprit în trafic pentru încalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa îl conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea în evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci când nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.
(2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate,
iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.
(4) Procedura prevazuta la alin. (2) – (3) se aplica si atunci când domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori sediul proprietarului mentionat în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu corespunde cu datele existente în evidenta vehiculelor.
Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18.
nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă; 1 pct. amenda = 85 lei
Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia
documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
situatia a degenerat in momentul in care mi-a solicitat documente pe care nu avea dreptul sa le solicite
Care sunt documentele care v-au fost cerute si considerati ca nu avea dreptul sa vi le solicite?