avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda neprezentare CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda neprezentare CI

Buna ziua,

In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o 20m mai in spate de semnul "Stationarea interzisa". Nu am lipsit mai mult de 5 minute de la masina si cand m-am intors am fost acostata de un agent de la rutiera sa ii arat documentele. M-am conformat, am scos permisul, dar nu aveam buletinul. A gasit de cuviinta sa-mi intocmeasca un Proces verbal de contraventie cf. Legii 61/1991, Art. 2, pct.31. Ulterior, mi-a mai intocmit un PV de circulatie, probabil pentru parcare neregulamentara. La un moment dat, am fost jignita de catre agent si spiritele s-au incins, ulterior ajungand cu totii la sectie. La sectie... ca la sectie. Desi initial am vrut sa depun o plangere pentru abuz in serviciu si jignire, am renuntat la gandul ca mai mult ma duc drumurile Bucuresti - Calarasi. Acum totusi, nu sunt deloc multumita de cum au evoluat lucrurile si vreau cateva pareri inainte de a demara vre-o procedura...

-E normal sa fiu amendata cf. L61/1991, art.2, pct. 31 ("31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu" ) desi eu prezentat agentului Permisul de conducere? Nu a fost vorba de rea-vointa sau refuz din moment ce i-am prezentat un alt document valabil, nu?

- Am sorti de izbanda daca ma aventurez cu plangerea impotriva agentului? Mentionez ca situatia a degenerat in momentul in care mi-a solicitat documente pe care nu avea dreptul sa le solicite si mi-a spus ca sunt surda cand l-am rugat inca o data sa se prezinte...

-Daca contest amenda de circulatie (probabil parcare neregulamentara) cu poze in care se vede clar ca semnalizarea este defectuoasa si neconforma, am sanse de reusita?

Cu multumiri,
Alina
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:29, 25 Martie 2014
In opinia dvs. daca masina este in stationare inseamna ca nu este obligatorie prezentarea asigurarii RCA?? Cum ati ajuns la aceasta concluzie? Daca tot este in stationare este sau nu obligatorie prezentarea permisului de conducere? Argumentati!

De ce platiti amenda ptr stationare neregulamentara daca considerati ca marcajele in zona respectiva sunt puse gresit? Mergeti in instanta si cereti anularea procesului verbal si a amenzii.

Daca v-a abordat la margine de drum si mai ales cu oarece "ocheade" dupa care v-a mai si amendat atunci va dau dreptate, ati procedat corect depunand plangere la parchet imporiva acestuia.

Situatie ipotetica : eu aleg sa nu inchei polita RCA intrucat urmeaza sa NU folosesc autoturismul o perioada de... ma duc la masina sa imi iau ochelarii de soare, sunt abordata de politie la margine de drum... pentru ce sa-mi solicite polita RCA? Cum am ajuns cu masina acolo? E treaba mea, am venit cu ea pe platforma...

"Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite."

Revin la autoturismul meu care era in stationare si inchei.

Aleg sa nu contest amenda pentru stationare neregulamentara deoarece pana la urma stationam neregulamentar... repet, sunt dispusa sa imi asum asta. Circumstante atentuante sunt si le-ati remarcat de la inceput, dar e deja obositor pentru mine, avand in vedere ca nu sunt genul "procesoman". Am imagini cu restul masinilor parcate la fel, cu indicatorul de "oprirea interzisa" acoperit de niscaiva comercianti de lese si curele, unde se vede clar ca nu e amplasat la inaltimea legala...

Inteleg ca toti avem zile proaste, inclusiv cei in uniforma, dar o astfel de atitudine nu ar trebui sa fie acceptata de nimeni. Din pacate era genul semi-zeu vazandu-se cu epoletii pe umeri.

Asta e, data viitoare nu mai merg la targuieli de gaini si cocosi :)

O seara frumoasa,
Alina
Daca nu folositi masina o perioada de timp, sa zicem 6 luni, aveti posibilitatea sa nu achizitionati o polita de asigurare obligatorie RCA. Dar in aceasta situatie masina o lasati in garaj, in parcarea de resedinta, in fata sau spatele blocului, nu te duci cu ea la targ pe platforma! Nu vine niciun politist prin parcari sa solicite asigurarile masinilor! Dumneavoastra ati fost abordata de catre politist, cu sau fara ocheade, dvs. stiti mai bine ;) pentru simplul motiv ca masina era stationata intr-o zona in care stationarea era interzisa sau se presupune ca era interzisa. Daca masina era pe o platforma nu aveati nicio problema.:) V-am sugerat sa prezentati imprejurarile in care a fost savarsita fapta si sa solicitati transformarea amenzii in avertisment avand in vedere pericolul redus al faptei in eventualitatea in care v-ati fi hotarat sa depuneti plangere impotriva procesului verbal . Un judecator ar fi putut intelege, de regula la targurile taranesti se trec cu vederea incalcarea regulilor de circulatie privind parcarea sau stationarea pentru simplul motiv ca participa foarte multe persoane care vin cu masini. Puteti prezenta fotografiile si procurorului care va cerceta sesizarea facuta impotriva agentului si sa justificati astfel comportamentul abuziv al politistului.
Nu trebuie sa renuntati sa mai mergeti la targuri doar ptr ca ati fost amendata. Pasarile achizitionate din astfel de targuri sunt mult mai gustoase decat cele crescute deja congelate in super/hipermarketurile bucurestene.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Neprezentare proces verbal si refuzul platii amenzii la agentul constatator bam1988 bam1988 Buna ziua, Vin si eu cu o problema, deoarece doresc sa iau decizia corecta. Ieri, 10 Sept 2013, ora 19:35 am parcat neregulamentar in Cluj-Napoca, pe o ... (vezi toată discuția)
Ce pedepse se dau daca nu am actele masinii la mine?  Buna,daca sunt oprit de politie si prezint doar asigurarea masini RCA,permisul,buletinul,si masina este in regula din toate punctele de vedere,doar ca nu am in ... (vezi toată discuția)