avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda neprezentare CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda neprezentare CI

Buna ziua,

In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o 20m mai in spate de semnul "Stationarea interzisa". Nu am lipsit mai mult de 5 minute de la masina si cand m-am intors am fost acostata de un agent de la rutiera sa ii arat documentele. M-am conformat, am scos permisul, dar nu aveam buletinul. A gasit de cuviinta sa-mi intocmeasca un Proces verbal de contraventie cf. Legii 61/1991, Art. 2, pct.31. Ulterior, mi-a mai intocmit un PV de circulatie, probabil pentru parcare neregulamentara. La un moment dat, am fost jignita de catre agent si spiritele s-au incins, ulterior ajungand cu totii la sectie. La sectie... ca la sectie. Desi initial am vrut sa depun o plangere pentru abuz in serviciu si jignire, am renuntat la gandul ca mai mult ma duc drumurile Bucuresti - Calarasi. Acum totusi, nu sunt deloc multumita de cum au evoluat lucrurile si vreau cateva pareri inainte de a demara vre-o procedura...

-E normal sa fiu amendata cf. L61/1991, art.2, pct. 31 ("31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu" ) desi eu prezentat agentului Permisul de conducere? Nu a fost vorba de rea-vointa sau refuz din moment ce i-am prezentat un alt document valabil, nu?

- Am sorti de izbanda daca ma aventurez cu plangerea impotriva agentului? Mentionez ca situatia a degenerat in momentul in care mi-a solicitat documente pe care nu avea dreptul sa le solicite si mi-a spus ca sunt surda cand l-am rugat inca o data sa se prezinte...

-Daca contest amenda de circulatie (probabil parcare neregulamentara) cu poze in care se vede clar ca semnalizarea este defectuoasa si neconforma, am sanse de reusita?

Cu multumiri,
Alina
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:29, 25 Martie 2014
Mulţumesc @alina-maz pt. că mai există oameni care iau atitudine împotriva autorităţilor statului care sunt remunerate şidin buzunarul nostru şi aşa destul de gol !!! Vă încurajez să faceţi acest demers !

@cyan a scris

Se poate solicita schimbarea amenzii in avertisment avand in vedere pericolul minim al faptei.

Probabil agentul din Calarasi a vazut masina cu numar de B, conducatoare auto probabil 20-25 maxim 26 de ani , masina cool, hai sa ne aratam mushchii calarasheni la bucureshtence!

Profund respect şi admiraţie @cyan !

Domnişoară, dovediţi că "bucureshtencele" au şi creier, nu numai numere de "B" cu care pot umfla "mushchii calarasheni" !

Aşteptăm cu nerăbdare veşti despre soluţionarea acestui caz !
CATALINUXP a scris:

Aşteptăm cu nerăbdare veşti despre soluţionarea acestui caz !


Da, asteptam cu nerabdare vesti! Sa ne relateze si ce sanctiuni contine procesul verbal trimis prin posta.

Din moment ce a refuzat prezentarea asigurarii RCA agentul trebuia sa ii aplice sanctiunea conform codului rutier si luarea masurilor in consecinta, retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Nu este nevoie de mult creier ca sa obtii permisul de conducere, mai multa nevoie de el este cand conduci si cand "stationezi".

@CATALINUXP, aveti permis de conducere? Asa considerati ca trebuie respectata legea?

Parerea mea este ca dupa nickname detineti cel mult un permis de conducere SQL.

Nu inteleg de ce m-ati aplaudat ptr unul din mesaje iar ulterior sa fiti sarcastic? :(
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
cyan, moderator
cyan a scris:

CATALINUXP a scris:

Aşteptăm cu nerăbdare veşti despre soluţionarea acestui caz !


Da, asteptam cu nerabdare vesti! Sa ne relateze si ce sanctiuni contine procesul verbal trimis prin posta.

Din moment ce a refuzat prezentarea asigurarii RCA agentul trebuia sa ii aplice sanctiunea conform codului rutier si luarea masurilor in consecinta, retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Nu este nevoie de mult creier ca sa obtii permisul de conducere, mai multa nevoie de el este cand conduci si cand "stationezi".

@CATALINUXP, aveti permis de conducere? Asa considerati ca trebuie respectata legea?

Parerea mea este ca dupa nickname detineti cel mult un permis de conducere SQL.

Nu inteleg de ce m-ati aplaudat ptr unul din mesaje iar ulterior sa fiti sarcastic? :(



Multumesc pentru etichetari!!

V-ati blocat la partea aia cu RCA-ul, nu? Sustin in continuare cele relatate mai sus, va rog treceti peste.

In alta ordine de idei, PV pentru stationarea neregulamentara este intocmit gresit, adresa este incorecta... bla bla, nu ma complic, o platesc si gata. In schimb, PV intocmit confortm L61 figureaza o amenda de 500 lei si scrie "refuzul de a se legitima"... in timp ce era cu permisul meu de conducere si talonul masinii in mana. Pentru acesta voi depune maine contestatie la Judecatoria Oltenita.

Plangerea la Parchet impotriva "Agentului" am trimis-o de vineri.

Cam asta e... mi se pare nedrept sa platesc amenda aia de parcare neregulamentara avand in vedere ca era un targ saptamanal si toate masinile erau parcate acolo, dar pe asta pot sa mi-o asum intr-o oarecare masura...

Cu multumiri,
Alina

Nu v-am etichetat absolut deloc! Daca ati reciti mesajele anterioare chiar v-am sustin dar cand ati relatat ca nu ati prezentat asigurarea RCA nu mai pot sa fiu de acord. Indiferent ca ne convine sau nu, legea, buna sau proasta, este lege.

Daca fiecare dintre noi nu ar respecta legea ar fi haos. Din acest motiv exista constrangeri, sanctiuni.

Daca ceilalti au parcat in zona interzisa nu inseamna ca trebuie sa procedam la fel.

"Asa au facut toti' nu este o justificare. Judecatorul s-ar tavali pe jos daca i-ati motiva astfel plangerea!

Motivarea trebuie sa prezinte cauza pentru care ati parcat in zona respectiva, astfel judecatorul ar intelege imprejurarile producerii faptei si poate decide inlocuirea sanctiunii amenzii cu un avertisment.

Prezentarea documentelor la solicitarea agentilor constatatori este o obligatie si nu o optiune chiar daca agentul de politie are un comportament neadecvat..

Este foarte adevarat ca in unele cazuri acestia abuzeaza de autoritate dar asta se poate rezolva foarte frumos prin depunerea unei plangeri impotriva agentului respectiv si cel mai important lucru este sa si prezinti dovezi indiferent sub ce forma.

Agentul de politie este aparat de lege, nu vrei sa ii prezinti unul din documentele obligatorii prevazute in codul rutier are obligatia si nu optiunea de a sanctiona aceasta fapta.

Explicatia ca nu aveati obligatia sa ii prezentati asigurarea RCA deoarece masina era stationata este cel putin puerila, ati considerat ca sunt ironii sau carcoteli "de luni dupa amiaza' la adresa dvs..

Daca va ganditi ca aveti obligatia sa prezentati documentele numai atunci cand sunteti oprita in trafic va inselati.

Chiar daca adresa din procesul verbal este gresita acesta nu este un motiv de admitere a plangerii impotriva procesului verbal.

Daca considerati ca amenda v-a fost aplicata pe nedrept de ce nu va sustineti nevinovatia si preferati sa platiti o amenda nejustificata?

Plangerea impotriva agentului depusa la parchet trebuie sustinuta cu probe, in cazul in care procurorul va emite o ordonanta de NUP impotriva agentului de politie acesta se poate indrepta impotriva dvs. pentru despagubiri materiale si morale.
Iar de obicei cam asa se intampla.

Se pare ca incurcati un pic borcanele.

I-am aratat polita RCA, dar i-am atras atentia ca nu are de ce sa mi-o ceara din moment ce masina e in stationare. Cred ca puteti ajunge la o concluzie logica ca asa stau lucrurile. Daca nu, ma lansez in beletristica si va aduc cateva exemple care sustin ceea ce zic eu.

Repet, este vorba de doua PV distincte, unul cf. L61, iar altul pentru stationare neregulamentara. Voi plati amenda pentru stationare neregulamentara, desi marcajele rutiere in zona respectiva sunt puse gresit. Am zis eu ca ma voi prezenta in Instanta spunand "Asa au facut toti" ? Nici gand de asa ceva, am scris clar ca imi asum asta. Ca deja ati creat un intreg film VAV de pledoaria mea, e altceva...

Referitor la plangerea de la Parchet... protejat de lege sau nu, nici un om in uniforma nu ar trebui sa aibe o astfel de atitudine fata de cetateni. Unii au epoleti pe umeri pentru a ne proteja nu pentru a ma aborda pe mine la margine de drum cu oarece ocheade pentru ca mai apoi sa ma amendeze in mod abuziv.

Toate cele bune,
Alina

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Neprezentare proces verbal si refuzul platii amenzii la agentul constatator bam1988 bam1988 Buna ziua, Vin si eu cu o problema, deoarece doresc sa iau decizia corecta. Ieri, 10 Sept 2013, ora 19:35 am parcat neregulamentar in Cluj-Napoca, pe o ... (vezi toată discuția)
Ce pedepse se dau daca nu am actele masinii la mine?  Buna,daca sunt oprit de politie si prezint doar asigurarea masini RCA,permisul,buletinul,si masina este in regula din toate punctele de vedere,doar ca nu am in ... (vezi toată discuția)