avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calitatea de asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calitatea de asigurat

am doua intrebari:
-dupa expirarea somajului , mai poate avea o persoana calitatea de asigurat in sistemul de sanatate? Presupunand ca nu are parinti sau sot/sotie care sa-i confere calitatea de coasigurat.
-somajul se calculeaza ca vechime in munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:40, 25 Martie 2014
-dupa expirarea somajului , mai poate avea o persoana calitatea de asigurat in sistemul de sanatate? Presupunand ca nu are parinti sau sot/sotie care sa-i confere calitatea de coasigurat.

Nu mai are aceasta calitate, dupa incheierea perioadei in care a beneficiat de somaj. In schimb, pentru a avea aceasta calitate va putea incheia un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.

- somajul se calculeaza ca vechime in munca?


Somajul nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare care se ia in considerare la pensie .
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
cum ar putea cineva incheia un astfel de contract cu casa de pensii daca nu are nici un venit?
si are nevoie de tratament pentru o boala cronica, tratament pe care medicul de familie nu-l elibereaza fara dovada de asigurat
1. Legea permite incheierea de contracte de asigurare sociala cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj.

2. Sunt persoana care au si alte venituri neprofesionale, cum ar fi veniturile din inchirierea unor bunuri, speculatii la bursa etc. si au de unde plati contributiile.

3. Daca aveti o boala cronica luati legatura cu medicul de familie deoarece exista programe nationale pentru astfel de bolnavi.
crystyna2000 a scris:

cum ar putea cineva incheia un astfel de contract cu casa de pensii daca nu are nici un venit?
....


Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

In conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.


1. Userul nu a intrebat cum, in ce mod, se incheie un contract de asigurare sociala ci cum poate incheia un astfel de contract daca nu are nici o sursa de venit.

2. Asa ca raspunsul dvs. nu il ajuta cu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati contributii fara cim toareanelia toareanelia Persoana 30 ani nu are loc de munca , poate sa faca contract cu Casa de pensii si Casa de sanatate pentru a platii contributii si care este suma minima ce ... (vezi toată discuția)
Contributie pentru pensie erikangel_erikangel erikangel_erikangel buna seara,ma numesc costache iuliana si locuiesc in navodari jud.constanta.am terminat de curand somajul si m-ar interesa daca pot plati in continuare pentru ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor catre stat ca angajat mirelam_d mirelam_d Buna ziua, As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ? Unde ma pot ... (vezi toată discuția)