avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Din ianuarie 2013 sunt angajata la o firma din Romania, cu munca la domiciliu.
Datorita faptului ca locul meu de munca imi da posibilitatea de lucra de oriunde, locuiesc cu sotul meu care isi are locul de munca in strainatate.

Problema mea este acum, ca sunt insarcinata si dupa cum am citit in OUG nr. 111/2010 pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa locuiesc in Romania impreuna cu copilul pentru care solicit drepturile.

Intrebarea mea este ce posibilitati legale am pentru a beneficia de indemnizatie fara sa fiu nevoita sa ma mut acasa.

In opinia mea legislatia actuala nu este corecta din punctul de vedere ca limiteaza dreptul cetatenilor de libera circulatie si de sedere in cadrul Uniunii Europene. Daca de ani de zile imi platesc toate taxele si impozitele statului roman, cum e posibil sa nu-mi acorde toate drepturile la indemnizatie doar pentru ca nu traiesc in tara?

Va multmesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 17 Martie 2014
1. Dvs. ati pus o intrebare al carei raspuns nu il gasim in legislatia referitoare la indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Ce ati citit dvs. in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va confirm si eu:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

- Dvs. nu indepliniti ultimele doua conditii de mai sus.

3. - De ce prevederile legale sunt asa si nu altfel trebuie sa intrebati legiuitorul (Parlamentul).
- Si eu cred ca este o scapare a legislativului si trebuie modificata legislatia.

4. Va recomand sa intrebati si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si care poate interveni si pentru modificarea si completarea legislatiei in domeniu.
pirosss a scris:

.....

In opinia mea legislatia actuala nu este corecta din punctul de vedere ca limiteaza dreptul cetatenilor de libera circulatie si de sedere in cadrul Uniunii Europene. Daca de ani de zile imi platesc toate taxele si impozitele statului roman, cum e posibil sa nu-mi acorde toate drepturile la indemnizatie doar pentru ca nu traiesc in tara?
....

OUG nr.111/2010 nu limiteaza dreptul la libera circulatie si de sedere in cadrul U.E.

Nu confundati statutul juridic al acestui drept , cu cel al posibilitatii de a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Legiuitorul este indreptatit sa stabileasca care sunt conditiile pentru care se acorda aceasta indemnizatie.

In ce tara locuiti acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil florin_ssg florin_ssg stiti cumva se poate lua indemnizatie de crestere a copilului si din Romania si din Republica Moldova?verifica cineva daca se ia din 2 locuri? (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie petro-petronella petro-petronella sotul meu beneficiaza de stimulentul de insertie din martie 2013,daca schimba locul de munca in strainatate (U.E) primeste in continuare acest drept,sau ... (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie crestere copil ContSters282997 ContSters282997 Buna seara, incepand cu data de 01.05.2012 sunt mamica si primesc indemnizatie de ingrijire al copilului si alocatia de stat pentru copil. In perioada ... (vezi toată discuția)