avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Evacuare din imobil si plata despagubiri?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Evacuare din imobil si plata despagubiri?

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie : locuiesc, din cursul anului trecut, inca dinainte de incheierea casatoriei, intr-un imobil despre care stiam ca este proprietatea sotului. Am aflat acum, dupa ce am acceptat sa ma mut acolo la insistentele sotului, ca acest imobil nu a fost partajat intre sotul meu si fosta sa sotie. Este corect ce am inteles eu, ca pot fi evacuata si obligata la plata de despagubiri catre fosta sotie? In ce mod se pot obtine aceste lucruri? Rugamintea mea este de a ma sfatui cum ar trebui sa procedez si la ce riscuri legale, de orice fel, ma expun?
Va multumesc pentru sfat.
Cel mai recent răspuns: ioananeacsu , utilizator 09:09, 21 Martie 2014
Nu aveti niciun risc. Nu investiti insa bani pana se va termina partajul.
Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Totusi, insist, eu am intalnit pe diverse forumuri, varianta ca fosta sotie poate sa ceara evacuarea mea si chiar si daune ceva, chirie spuneau altii. Sincer,mie, mi s-ar parea chiar corect, moral vorbind. Nu se pune problema de a investi ceva in imobil. Nu necesita nici un fel de investitie, este mult peste ce ar visa cei mai multi dintre noi. Sotul meu spune sa stau linistita ca fosta sotie nu are oricum bani sa introduca partajul. Deci, sigur, d.p.d.v.legal nu pot fi acuzata de nimic? Cu latura morala, oricum sunt in plin proces de dezbatere interioara:(
Riscul exista ca sa va oblige pe amandoi sau doar pe acela care exercita singur posesia asupra proprietatii impotriva dezacordului fostei sotii, blocand utilizarea normala a partii sale.
Asta presupune sa va instiinteze cu o data concreta despre dezacordul ei, fie printr-o cerere de chemare in judecata, fie prin executor.
Nu va poate da afara, insa va poate limita posesia; amandurora, sunteti in exact aceeasi barca.

Eu as insista ca cei doi sa faca partajul, atat pentru linistea dv., dar si pentru clarificarea situatiei juridice; mai tarziu a mai rau, se aduna... pacat.
AVLIL a scris:

"Riscul exista ca sa va oblige pe amandoi sau doar pe acela care exercita singur posesia asupra proprietatii impotriva dezacordului fostei sotii, blocand utilizarea normala a partii sale"



Stimata doamna,
Va multumesc pentru raspuns si v-as fi recunoscatoare daca ati putea fi mai clara.Nu inteleg, din raspunsul dvs., la ce anume ar putea sa ne oblige? Sa-i platim ceva? pentru ca de evacuat inteleg ca nu poate fi vorba. Ce inseamna "a limita posesia" si cum poate fi ea obtinuta?
Precizez ca noi locuim amandoi, numai noi doi in acest imobil si nu am cunostinta despre faptul ca fosta sotie si-ar fi exprimat in vreun mod dezacordul cu privire la acest lucru dar, ar putea sa existe acest dezacord(din moment ce nu am stiut ca mai exista inca un proprietar ma gandesc ca ar fi posibil sa nu stiu nici acest lucru).
Aveti dreptate, ar fi ideal pentru toti sa se produca partajul, insa pentru mine este delicat sa insist.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.


Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Daca 2 oameni sunt proprietari asupra aceluiasi bun au aceleasi drepturi. Deci amandoi pot sa stea in imobil - au acest drept - fiecare in jumatatea sa - dar nu se stie care are care jumatate. De aia trebuie facuta impartirea - ca sa stie fiecare ce are. Sotul are dreptul sa stea dar si fosta sotie. Sotul poate sa aduca pe cine vrea iar fosta sotie poate sa nu fie de acord. Daca chiar investiti bani sa o faceti doar cu chitanta.

Alte discuții în legătură

Ajutor va rog ionela86 ionela86 Locuiesc cu iubiltu meu in casa fostei lui sotii.Casa ai apartine cu acte legale.A aflat ca locuiesc si eu in casa.Poate sa ma dea in judecata pentru violare ... (vezi toată discuția)
Evacuare legala dupa divort? andreiion88 andreiion88 Buna ziua. Este legala evacuarea fostei sotii dupa divort din fosta locuinta comuna? Fostul sot nu i-a mai permis accesul in locuinta chiar daca in sentinta ... (vezi toată discuția)
Solicitare ajutor chris76 chris76 Buna ziua! Locuiesc in apartamentul proprietate al fostei sotii impreuna cu cei 2 copii rezultati din casatorie,care mi-au fost incredintati mie dupa divortul ... (vezi toată discuția)