avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Demisie & somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Demisie & somaj

Buna ziua,

Are drept la somaj o persoana care si-a dat demisia?
Va rog sa imi indicati temiul legal.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:19, 17 Martie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

3. Orice fel de alta incetare a contractului individual de munca (CIM), cu alt articol din Codul muncii, nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

4. - Demisia este o incetare a CIM de munca in baza art.81 din Codul muncii si va este imputabila dvs.
- De asemenea incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) va este imputabila dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)
La demisie se acorda somaj? mariamarineci mariamarineci :help:Buna ziua, Cu un raspuns, v-as ruga daca cineva ma poate ajuta?! Lucrez la o firma care nu prea mai merge, iar patronul in loc sa ne trimita in fara ... (vezi toată discuția)
Somaj felicia.buzea@gmail.com felicia.buzea@gmail.com Se poate primi ajutorul de somaj daca ti- ai dat demisia? Mentionez ca am lucrat 17 ani in aceeasi unitate (vechime totala - 24 ani si 6 luni) (vezi toată discuția)