avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

De 7 luni tatal copilului nu plateste pensia alimentara desi are un serviciu.Am depus o plangere penala acum 2 luni la Parchet,dar pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns.Pot sa merg la un executor ?am totusi o hotarare judecatoreasca pe care acesta o incalca.
Binenteles ca puteti merge la executor, este chiar indicat. Solicitati executarea silita si a lunilor din urma.

Plangerea penala si executarea nu se exclud reciproc sa stiti, important este sa rezovati si sa primiti pensia.


mergeti la executor.

depunteti si o plangere la Parchetul de care apartineti in care solicitati stadiul cercetarilor
Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.


Actiunea penala se pune in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul.


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.


Va puteti adresa si executorului judecatoresc.

Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere a unui minor macarescusimona macarescusimona vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru ca de doi ani tatal baiatului meu nu plateste pensia de intretinere eu si baiatul sunt plecata din tara in spania as ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)