avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si postnatal

ce trebuie sa faca angajatorul pentru ca angajatul sau sa beneficieze de concediu prenatal si postnatal?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatul si ce obligatii are angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 21:16, 17 Martie 2014
Angajatorul trebuie sa il angajeze si sa achite contributiile sociale.
Angajata trebuie sa fie insarcinata si sa prezinte angajatorului certificatul medical. Trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim o luna.
Din OUG 158/2005:
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Concediul de sarcina si lauzie are caracterul unui concediu medical. Salariata trebuie sa prezinte angajatorului certificatele medicale eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist.

Angajatorul va calcula indemnizatia pe baza certificatelor de concediu medical eliberate in conditiile legii si va plati salariatei indemnizatia lunar, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal si postnatal rominaduca rominaduca Buna, Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la ... (vezi toată discuția)