avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fluturas salariu si act aditional tip lista
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fluturas salariu si act aditional tip lista

1. Angajatorul este obligat prin lege sa elibereze fluturas cu salariul sau nu este o obligatie? Care etse temeiul legal?

2. Actul aditional la c.i.m. cauzat de cresterea salariului minim pe economie la 850 de lei de la 01.01.2014 se poate face pe lista comuna sau este obligatoriu sa se faca individual? Care este temeiul legal?
Mi se pare total aiurea sa se faca pe lista comuna, s-a solicitat o copie a c.i.m si a actelor aditionale si s-a primit o lista cu majoritatea angajatilor carora li s-a marit salariul la 850 lei.

3. Pentru o adeverinta de salariu trebuiau completate 4 coloane pe fiecare luna.
venit brut-deducere-venit baza calcul-impozit. s-a calculat astfel
750-250-376-60 (SME 750); 801-250-419-67 (SME 800). Este corect? Deducerea este aceeasi indiferent de SME?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 19 Martie 2014
1. Angajatorul este obligat prin lege sa elibereze fluturas cu salariul sau nu este o obligatie? Care etse temeiul legal?

Nu exista o astfel de obligatie legala in sarcina angajatorului.

2. Actul aditional la c.i.m. cauzat de cresterea salariului minim pe economie la 850 de lei de la 01.01.2014 se poate face pe lista comuna sau este obligatoriu sa se faca individual? Care este temeiul legal
?

Temeiul legal este art.17 alin.5 C.mun.

art.17 (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Opinia mea este ca marirea salariilor aflate sub salariul minim pe economie trebuie sa se faca in baza unei decizii de majorare a salariilor. Majorarea intervine ope legis si nu ca urmare a unei negocierii intre angajator si salariati.

3. Pentru o adeverinta de salariu trebuiau completate 4 coloane pe fiecare luna.
venit brut-deducere-venit baza calcul-impozit. s-a calculat astfel
750-250-376-60 (SME 750); 801-250-419-67 (SME 800). Este corect? Deducerea este aceeasi indiferent de SME?

Din cate stiu , deducerea personala nu este aceeasi potrivit art.56 alin.2 C.fisc., si anume:
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

In speta, pana la venit brut lunar de pana la 1000 lei, deducerea este de 250 lei pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala la pensionari vicsilron vicsilron In cazul in care angajez un pensionar, la calculul impozitu;ui i se va lua in considerare deducerea personala la calculul impozitului sau nu?? si in ce baza ... (vezi toată discuția)
Deducere personala loy loy Am1copil in intretinere si salar de 1500lei iar deducerea personala variaza de la o luna la alta de la 240lei la 170lei Este normal? (vezi toată discuția)
Persoane aflate in intretinerea salariatului iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Buna ziua, incerc sa aflu informatii despre avantajele persoanelor aflate in intretinerea unui angajat. De ex eu am 3 copii minori pe care nici eu si nici ... (vezi toată discuția)