avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suspendare pensie intretinere pe perioada concediului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suspendare pensie intretinere pe perioada concediului de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani

sunt in urmatoarea situatie: am de achitat conform sentintelor judecatoresti o pensie de intretinere in bani a copilului minor rezultat din prima mea casatorie.
intre timp am devenit a doua oara parinte si urmeaza sa intru in concediu de crestere a copilului, adica mi se vor suspenda raporturile de serviciu, sursa mea generatoare de venit.
ce se va intampla cu plata pensiei alimentare? se suspenda sau se aplica la noile venituri ce se cuvin pentru cesterea celui de-al doilea copil?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:05, 19 Martie 2014
Cum sa se suspende plata pensiei ? Daca nu va mai permiteti sa platiti cat plateati, dupa ce vi se va naste copilul, cereti in instanta reducerea pensiei si stabilirea raportat la salariul minim pe economie intrucat dvs nu realizati venituri.
nu e problema sa nu imi permit, dar din raspunsul tau deduc ca acea indemnizatie de crestere a copilului nu inseamna venit propriu. dar ar fi venit s+ar aplica cota stabilita de instanta la acesta, nu!?
Nu se poate pune poprire pe acel venit pt niciun fel de datorii, iar pensia ce se va stabili, nu se va raporta la acel venit.
Pentru cei ce nu au venituri, pensia se raporteaza la salariul minim net pe economie. E problema dvs pe mai departe cum veti realiza acest venit, va vindeti din bunuri, platiti tot din acea indemnizatie.. cum vreti.
Chemati la mediere celalalt parinte si poate evitati judecata, intelegandu-va pt o suma.
Pensia de intretinere reprezinta o prestatie periodica, lunara, prin urmare, aceasta trebuie platita , raportat la salariul minim pe economia nationala.



ART. 728 din noul Cod de procedura civila

Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Indemnizatia nu poate fi urmarita pentru datorii, insa puteti fi executat silit prin restul bunurilor pe care le aveti.
Situatia este in felul urmator: daca acel copil ar locui cu dvs ati inceta sa-l hraniti si imbracati pentru ca intrati in CIC? Credeti ca nevoile copilului respectiv se pot suspenda pe perioada celor doi ani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie alimentara bia24 bia24 banca poate pune propire pe pensia alimentara a copilului? (vezi toată discuția)
Ce pot face? poprire pe pensie de boală mihai_77 mihai_77 voi incerca sa fiu cat mai succint, am ajuns in imposibilitate de plata si eu ca altii,dar din cauza unui accident cerebral . voi avea o pensie pe caz de ... (vezi toată discuția)