avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare de divort pronuntata in 2009, tatal vrea sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare de divort pronuntata in 2009, tatal vrea sa ceara custodie comuna....ce se poate schimba in situatia actuala?

Buna seara.
In urma sentintei de divort din 2009,fetita mi-a fost incredintata,iar tatal beneficiaza de perioada de vizita si e obligat la plata pensiei alimentare.
Din momentul in care sentinta a devenit definitiva si irevocabila,eu m-am stabilit cu fetita in Italia (aici este inscrisa la scoala),iar tatal in Suedia (el la putin timp dupa divort s-a recasatorit).
Avand in vedere ca se apropie vacanta de vara,ca si in anii trecuti,si de aceasta data e insista cu o cerere mai deosebita.perioada de vizita sa se desfasoare in Suedia (ca si in anii trecuti,si de data asta am refuzat si asta din cauza amenintarii pe care mi-a facut-o: "daca fetita va ajunge aici,n-o s-o mai vezi pana la 18 ani " :(( )
Am refuzat din nou,bineinteles,la care el mi-a spus ca va merge in instanta si va cere custodie comuna .

Si acum va intreb:
-avand in vedere ca avem rezidente in 2 tari diferite ale U.E.,instanta ar putea aproba o astfel de cerere?In ce fel s-ar schimba programul de vizita?Se poate cere in instanta si parerea fetitei (are 10 ani)?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
sonia2014, utilizator
Se poate obtine custodie comuna.
Este greu de spus ce ar putea iesi in instanta dar aveti prima sansa ca sa ramana lucrurile asa cum sunt.
Va exista insa custodie comuna...
Va putea obtine ca fata sa vina la el in vacante.
Ar trebui sa o lasati, amenintarea e fara temei, va puteti adresa politiei, in alte tari, plangerea de acest soi e luata f in serios.

Autoritatea parinteasca comuna este o institutie juridica noua introdusa de Codul civil, ea fiind ,de fapt, o modificare a institutiei juridice a incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie , ori din afara casatoriei .

Elementul de noutate consta in aceea ca, regula este ca tatal si mama exercita in comun autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, ceea ca inseamna ca impreuna iau decizii in ceea ce priveste copiii.


Exceptia consta in exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv, doar de unul dintre parinti, daca se dovedeste ca este in interesul superior al copilului acest lucru.

Tot un element de noutate este si institutia stabilirii locuintei copilului.


Noul Cod civil, instituie ca regulă generală exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți.

Numai în situația în care există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța de tutelă va hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată de către unul din părinți, celălalt părinte păstrând dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare al copilului sau în mod excepțional de către alte persoane .

Parerea copilei in legatura cu autoritatea parinteasca executata in comun nu va fi ceruta, iar exercitarea in comun va fi obtinuta relativ usor. Dl trebuie sa demonstreze doar ca e un om normal.
Pe de alta parte, doar autoritatea parinteasca executata in comun nu-l ajuta cu nimic in dorinta lui ca fata sa-i petreaca vacanta cu el. Un alt capat de cerere ar rezolva acest aspect si probabil ca-l va obtine si pe acesta.
Situatia este in felul urmator: oricat de mult va opuneti (exceptand cazul in care tatal nu are unde sa locuiasca, traieste pe sub poduri sau alte astfel de extreme) tatal va obtine dreptul ca fata sa-si petreaca o parte din timp cu el, la locuinta lui din Suedia. E normal sa obtina acest lucru.
In loc sa va opuneti pur si simplu (si fara sanse de succes), incercati sa controlati conditiile in care se va desfasura vizita respectiva: aflati unde va locui fata (adresa exacta), aflati numarul de telefon de acolo, stabiliti impreuna cu tatal un program prin care sa tineti legatura cu fetita, furnizati-i o lista cu medicamentele pe care le ia in diverse situatii, obiceiuri alimentare, etc.
Rapirea de copii este o fapta grava si se pedepseste cu inchisoarea. Nu cred ca dl isi doreste acest lucru.
gi-jane2 a scris:

Va putea obtine ca fata sa vina la el in vacante.
Ar trebui sa o lasati, amenintarea e fara temei, va puteti adresa politiei, in alte tari, plangerea de acest soi e luata f in serios.




Multumesc tuturor pentru raspunsuri B-)
Textual amenintarea fostului sot suna asa "daca fetita va ajunge aici,n-o s-o mai vezi pana la 18 ani,si asta daca ea va vrea sa te mai vada.Nu are nici o valoare sentinta pentru statul suedez,pentru ei conteaza ca eu sunt tata si fetita este copilul meu,aici pot sa iau orice hotarare in privinta ei,pot s-o tin cat vreau si pot cere sa ti se interzica sa intri in Suedia".
Aceasta amenintare a fost facuta la nervi,multi nervi.Ideea este ca legile suedeze sunt o nebuloasa pentru mine.Nu stiu daca ar putea pune in practica asa ceva.Acum face uitata aceea amenintare si incearca sa ma convinga prin vorba buna sa las fetita,adaugand o alta amenintare :"daca nu esti de acord,o sa cer custodie comuna"
Subliniez faptul ca as vrea ca fetita sa isi petreaca mai mult timp cu tatal ei,sa fie o relatie normala,fara amenintari si reprosuri,sa fie o persoana de incredere si sa ii facem o viata senina fetitei,fara amenintari si certuri.
Ma intreb si va intrebcum ar trebui sa procedez?O intelegere facuta la notar sau in instanta privind perioada de vizita are valabilitate in orice tara din UE?

Sa presupunem ca eu imi dau acordul ca in perioada de vizita fetita sa mearga la tatal ei,iar in aceea perioada el isi pune in practica amenintarile,ce sanse sunt ca eu sa imi mai vad fetita?

Si acum presupunem ca nu imi dau acordul,el deschide proces pentru custodie comuna si pentru schimbarea programului de vizita (fetita nu vrea sa mearga in Suedia )si de aici era intrebarea din prima postare "se poate cere si parerea fetitei,avand in vedere ca are 10 ani?" (si ma refer la parerea fetitei in privinta perioadei de vizita)
" Art. 100
Copilul minor locuieste la parintii sai.
Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
In caz de neintelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultind autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit virsta de 10 ani, va decide, tinand seama de interesele copilului. "
Sunt in ceata si nu stiu cum sa procedez.Va rog frumos,lamuriti-ma!:-/

Alte discuții în legătură

Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)
Custodie unica anonimdel anonimdel buna seara.am o fetita de 3 ani si as vrea custodia unica a fetitei deoarece tatal este un om violent,vine acasa de multe ori baut si incepe cearta si de cele ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)