gi-jane2 a scris:
Va putea obtine ca fata sa vina la el in vacante.
Ar trebui sa o lasati, amenintarea e fara temei, va puteti adresa politiei, in alte tari, plangerea de acest soi e luata f in serios.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri B-)
Textual amenintarea fostului sot suna asa "daca fetita va ajunge aici,n-o s-o mai vezi pana la 18 ani,si asta daca ea va vrea sa te mai vada.Nu are nici o valoare sentinta pentru statul suedez,pentru ei conteaza ca eu sunt tata si fetita este copilul meu,aici pot sa iau orice hotarare in privinta ei,pot s-o tin cat vreau si pot cere sa ti se interzica sa intri in Suedia".
Aceasta amenintare a fost facuta la nervi,multi nervi.Ideea este ca legile suedeze sunt o nebuloasa pentru mine.Nu stiu daca ar putea pune in practica asa ceva.Acum face uitata aceea amenintare si incearca sa ma convinga prin vorba buna sa las fetita,adaugand o alta amenintare :"daca nu esti de acord,o sa cer custodie comuna"
Subliniez faptul ca as vrea ca fetita sa isi petreaca mai mult timp cu tatal ei,sa fie o relatie normala,fara amenintari si reprosuri,sa fie o persoana de incredere si sa ii facem o viata senina fetitei,fara amenintari si certuri.
Ma intreb si va intrebcum ar trebui sa procedez?O intelegere facuta la notar sau in instanta privind perioada de vizita are valabilitate in orice tara din UE?
Sa presupunem ca eu imi dau acordul ca in perioada de vizita fetita sa mearga la tatal ei,iar in aceea perioada el isi pune in practica amenintarile,ce sanse sunt ca eu sa imi mai vad fetita?
Si acum presupunem ca nu imi dau acordul,el deschide proces pentru custodie comuna si pentru schimbarea programului de vizita (fetita nu vrea sa mearga in Suedia )si de aici era intrebarea din prima postare "se poate cere si parerea fetitei,avand in vedere ca are 10 ani?" (si ma refer la parerea fetitei in privinta perioadei de vizita)
" Art. 100
Copilul minor locuieste la parintii sai.
Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
In caz de neintelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultind autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit virsta de 10 ani, va decide, tinand seama de interesele copilului. "
Sunt in ceata si nu stiu cum sa procedez.Va rog frumos,lamuriti-ma!:-/