Mama mea are o garsoniera, mostenita de la mama ei in anul 2004 si este unicul proprietar. Dorim sa facem un act de vanzare-cumparare intre mine si mama, pret 10.000 euro. in grila notarilor publici casa a fost evaluata la aproximativ 20.400 euro.
In Codul fiscal la art. 77^1 am gasit urmatoarele date:
a)pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii...
b)pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(4)Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
As dori sa stiu daca impozitul pentru aceasta tranzactie se calculeaza
2%* 10.000 eur
sau
2%*20.400 eur
Ii faceti cunoscut notarului ca sunteti mama-fiica, dovedind aceasta cu certificatul de nastere si veti beneficia de reducerea de impozit, se va calcula 2% din pretul declarat. Exceptie fac restul taxelor (de carte funciara si onorariul notarului), acelea fiind obligatoriu calculate la pretul de grila, fapt despre care notarul va face vorbire in continutul actului.